Ontvoerders van Gino Heeren (18) en Rien de Koning (42) eisten 90.000 euro losgeld

SPRUNDEL - De ontvoerders van Gino Heeren en Rien de Koning hebben 90.000 euro losgeld geëist van de familie. Dat bevestigt de politie naar aanleiding van berichtgeving in BN DeStem dinsdagmorgen. De twee mannen werden vorige week dinsdag onder dwang meegenomen bij autobedrijf Rene de Koning Auto's in Breda door vier mannen. De gijzelaars wisten later te ontsnappen uit een loods bij Ulicoten.
Volgens de recherche in West-Brabant en Zeeland werden de mannen onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. "Ze waren voortdurend geboeid, kregen weinig te eten en moesten hun behoeften in hun broek doen", aldus chef Rienk de Groot tegen de krant. De recherche gaat er vanuit dat een conflict in het criminele circuit, vermoedelijk in de hennepteelt. aanleiding is voor de ontvoering.

'Familie vertelt niet alles'
De twee mannen hebben veel details verteld aan de politie over hun helse ontvoering. Waarom ze zijn ontvoerd en wie hun ontvoerders waren, wisten ze niet. Ook de familie laat niks los aan de politie over eventuele achtergronden van de ontvoering.

"We hebben het gevoel dat de familie ons niet alles vertelt. Dat vinden we verwerpelijk", verklaart recherchebaas De Groot tegenover de krant. "We hebben de indruk dat ze meer weten over de achtergronden dan ze zeggen, en dat ze ook weten wie er achter de ontvoering zit", zegt een woordvoerder.

Justitie loofde een beloning uit van 10.000 euro voor de gouden tip die zou leiden naar de verblijfplaats van de twee gegijzelde mannen.


Politie kreeg tips vanuit het criminele circuit
Er kwamen meer dan twintig tips binnen bij de politie. Volgens De Groot kwamen er zelfs tips binnen vanuit het criminele circuit. "Daaruit blijkt dat ook veel mensen in het milieu vinden dat de daders met deze brute daad een grens hebben overschreden."

"Ontvoering en gijzeling horen tot het handelsrepertoire van de zware en georganiseerde misdaad," legt De Groot uit aan de krant.

Drie dagen in doodsangst
Jef Mathijssen, de stiefvader van Rien de Koning (42), kreeg vrijdag een telefoontje van Rien dat hij en de 18-jarige Gino vrij en ongedeerd waren. Rien heeft het mentaal zwaar en krijgt professionele hulp omdat hij en Gino zeer slecht zijn behandeld door de ontvoerders. Ze leefden drie dagen in doodsangst.

De kans bestaat dat de ontvoerders het oorspronkelijk niet gemunt hadden op Rien de Koning en Gino Heeren, maar op autohandelaar René de Koning, de opa van Gino en oom van Rien. Op bewakingsbeelden is te zien dat René net aan komt rijden wanneer de ontvoerders Gino en Rien meenemen en het hazenpad kiezen. René geeft het zogenaamde arrestatiebusje zelfs voorrang.
'Ontvoering was allesbehalve amateuristisch'
De ontvoering van Gino en Rien was volgens de politiechef geen daad van amateurs. Dat beweerden enkele privédetectives na het zien van de bewakingsbeelden. Zo parkeerden de daders het busje bijvoorbeeld niet in de vluchtrichting.

De Groot noemt de ontvoering in tegenstelling tot de privédetectives een 'zeer goed doordacht en voorbereid misdrijf'. De ontvoerders deden zich voor als politiemensen. "De ontvoering werd razendsnel uitgevoerd door gewapende mannen die spoorloos wisten te verdwijnen. Zo klungelig is dat niet'.

Lees meer over de ontvoering van Gino Heeren en Rien de Koning op onze themapagina: omroepbrabant.nl/ontvoeringbreda
Meer over dit onderwerp:
ontvoeringen rien de koning gino heeren breda