Video

Duizenden reageren met afschuw op omgekomen Apache-piloten: 'Hier word je stil van'

18 maart 2015 om 20:58
nl
Duizenden hebben met afschuw gereageerd op het noodlottige ongeval met een Apache-gevechtshelikopter in Mali. Daarbij kwamen twee Nederlandse piloten van vliegbasis Gilze-Rijen om het leven. “Vreselijk nieuws. Hier word je stil van”, reageerde commissaris van de Koning Wim van de Donk.
Geschreven door

Het toestel van het 301 Squadron in Gilze-Rijen stortte dinsdag rond twee uur neer bij Gao, vlakbij de plek waar de Nederlandse militairen zijn gestationeerd. Het zou gaan om een technisch defect.
De 30-jarige kapitein René Zeetsen en de 26-jarige eerste luitenant Ernst Mollinger verongelukten tijdens een schietoefening. Mollinger werd nog naar een veldhospitaal overgebracht, maar daar bezweek hij aan zijn verwondingen. Ze zouden binnenkort worden afgelost.
'Ergste nachtmerrie'“Het is bitter en wrang en alleen maar verdrietig. Ik hoop dat de families troost en kracht vinden, want dit is hun ergste nachtmerrie. Vreselijk dat dit gebeurt. Hier word je stil van”, zei Van de Donk.
“We denken aan hen als wij vandaag stemmen in vrijheid en vrede voor onze toekomst. Dat is ook precies waar die mannen voor vochten. Misschien moeten daar eens aan denken vandaag. Dat het niet allemaal vanzelfsprekend is wat wij mogen doen en aan hen denken en aan hun families.”
Ook koningspaar aangedaanDe dood van de twee vliegers heeft ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima erg aangegrepen. Ze werden tijdens hun staatsbezoek aan Denemarken overvallen door het nieuws, zei de koning woensdag.
Willem-Alexander zei dat het koningspaar meeleeft met familie, vrienden en bekenden en met de overige militairen in Mali. De koning was een maand geleden op bezoek bij de troepen in het West-Afrikaanse land.
VN-missie in MaliDe Nederlandse piloten maakten deel uit van de VN-missie in Mali, Minusma. Die moet de veiligheid en stabiliteit in het land herstellen. De 450 Nederlandse blauwhelmen in het land moeten informatie verzamelen en analyseren. De vijftien landen in de Veiligheidsraad hebben Nederland gecondoleerd.
Alles wijst erop dat het gaat om een ongeval. Een onderzoeksteam van Defensie vertrekt waarschijnlijk donderdag naar de plek van de crash, die nu wordt beveiligd door commando's. De vijf of zes onderzoekers moeten duidelijkheid en zekerheid over de toedracht krijgen.
CondoleancesOp verschillende condoleancesites zijn woensdag intussen al duizenden blijken van medeleven achtergelaten voor de twee helikopterpiloten.
Op Defensie.nl hebben meer dan vierduizend mensen een handtekening gezet, op Condoleance.nl bijna 1200. De meesten wensen de nabestaanden veel sterkte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.