Brabant stemt voor Provinciale Staten en waterschap: Opkomst lijkt lager dan in 2011

18 maart 2015 om 20:48
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Stemhokje voor de verkiezingen
1/2 In vogelvlucht: de Provinciale Statenverkiezingen 2015 in Brabant
Het is klaar. De stembussen zijn gesloten. De hele dag hadden Brabanders de kans om hun stem uit te brengen voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Door de twee stemmingen te combineren hoopte men meer stemmers naar de stembus te krijgen.

De opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen blijft relatief laag. Het hoofd van het stembureau Oost-Brabant liet woensdagmiddag weten dat het er naar uit zag dat ongeveer 46 á 47 procent komt stemmen.
In 2007 was de opkomst extreem laag: toen kwam 46,3 procent van de stemgerechtigden stemmen. In 2011 bracht bijna 56 procent een stem uit. Onderzoeksbureau Ipsos meldde rond halftien dat het landelijke opkomstpercentage 49 procent is.
Opkomst 19.30 uurOm 19.30 uur had 42 procent van de stemgerechtigden in Nederland zijn of haar stem uitgebracht voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is 6 procentpunt minder dan bij de verkiezingen vier jaar geleden, melden onderzoeksbureau Ipsos en de NOS.
Opkomst 18.00 uurDe opkomst is om 18.00 uur op de meeste plekken een paar procenten lager dan deze tijdens de vorige verkiezingen op hetzelfde tijdstip was. Uit de voorlopige opkomstpeilingen blijkt dat het aantal uitgebrachte stemmen voor de waterschappen iets lager ligt dan voor de Provinciale Staten.
Volgens de laatst gehouden peilingen om 17.30 uur schommelen de meeste steden tussen de rond de 30 procent qua opkomst voor de Provinciale Staten, meldt het ANP. Dat is vier procent lager dan vier jaar geleden op dit tijdstip.
In sommige gemeenten valt de opkomst nog een stuk lager uit. In Breda is volgens de peiling van 17.00 uur nog geen 25 procent gaan stemmen. Als de stembusgang daar zich zo doorzet valt de opkomst historisch laag uit.
Eerste Kamer en waterschappenDe gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen op 26 mei de leden van de Eerste Kamer. Ook benoemen de Provinciale Statenleden het dagelijks bestuur van de volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau: Gedeputeerde Staten.
Woensdag konden mensen ook hun stem uitbrengen voor de waterschappen. Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad bij een gemeente. Dit algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert.

Wachten op privacy instellingen...