Vijf bijenkasten gestolen bij bijenvereniging Veldhoven: 'Het doet zeer dat iemand zo laag kan gaan'

19 maart 2015 om 01:10
nl
Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius in Veldhoven zit met de handen in het haar. In de afgelopen zeven maanden zijn er verschillende keren bijenkasten gestolen. De afgelopen dagen zijn zelfs vijf bijenkasten weggehaald. "We hebben geen idee waarom iemand dit doet, wat bezielt zo iemand?"
Geschreven door

Eric van de Water is penningmeester van de vereniging en zelf ook imker. Hun bijenhal in het Oeienbos staat er al vijftig jaar en nooit eerder werd er ingebroken. Nu in korte tijd zijn kasten met complete bijenvolken verdwenen. In augustus verdwenen twee kasten en de afgelopen dagen verdwenen er vijf.
Bijenkasten lucratief?Maar wat maakt bijenkasten zo interessant? Van de Water weet het niet.
"Je hoort heel weinig van zulke diefstallen. Meestal gebeurt het als ze vol met honing zitten, maar dat is nu niet het geval. Dat is op z'n vroegst eind mei. Bovendien moet je dan eerst met de bijen naar fruittelers om te kunnen oogsten. Als het nu om één kast ging, dan kan het leuk zijn voor thuis. Maar vijf kasten is extreem veel."
Gedupeerde cursistenDe vereniging is gedupeerd, want er loopt momenteel een beginnerscursus. De theorie is bijna afgerond en aan het einde van de maand gaan ze in de praktijk aan de slag. En daarvoor zijn juist de volkeren nodig in de gestolen kasten.
De dieven zijn volgens Van de Water bekend met het houden van bijen, want ze hebben speciale draagbeugels gebruikt om de kasten te kunnen dragen. De sloten zijn opengeknipt met een betonschaar en bandensporen ontbreken. "We denken dan ook dat we in de gaten zijn gehouden."
'Je wordt er niet rijk van'Echt veel geld valt er volgens Van de Water niet te verdienen aan de kasten met de bijen. "Als het om de honing gaat, haal je in een goed seizoen misschien 40 kilo. Dat levert zo'n 200 tot 300 euro op. Als je de kast met bijen verkoopt, staat er eenzelfde bedrag tegenover. Het is en blijft een tweedehands kast met een gewoon bijenvolk. Je wordt er niet rijk van."
De overgebleven bijenkasten zijn inmiddels overgeplaatst naar een andere locatie. De vereniging heeft aangifte gedaan. Van de Water hoopt dat iemand onlangs iets verdachts heeft gezien in de omgeving van het Oeienbos in Veldhoven.
'Doet beetje zeer'"We hopen echt dat de gestolen kasten ergens zijn opgedoken of dat er getuigen zijn. Want het doet wel een beetje zeer dat iemand zo laag kan gaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.