Video

Marianne Vos gaat voor Olympisch goud als mountainbikester, hoe kansrijk is ze?

19 maart 2015 om 16:37
nl
Het voornemen van wielrenster Marianne Vos om zich in het Olympische jaar 2016 vooral op het mountainbiken te concentreren, is in het kampement van de Cape Epic met gejuich ontvangen. In Zuid-Afrika vindt momenteel de zwaarste marathonwedstrijd ter wereld plaats, de mondiale top is daarbij aanwezig.
Geschreven door

De mountainbikers zijn vooral blij dat Vos, een magneet voor de media, de sport meer onder de aandacht kan brengen. Wij maakten een rondje langs enkele kopstukken.
Rudi van Houts, Nederlandse topper:"Ik vind het mooi. Hopelijk krijgen de wereldbekerwedstrijden en de kampioenschappen nu ook meer aandacht. Ze heeft een grote motor en de klasse. Nu moet ze gaan schaven aan de techniek, dan is er veel mogelijk. Dat kan je leren tijdens de wereldbekerwedstrijden. Die zijn heel technisch en lastig. Wat gunstig voor Vos is, is dat de Olympische wedstrijd dan weer iets minder technisch is. Het is mogelijk, maar het wordt wel moeilijk. Moeilijker dan op de weg en in het veld. Er rijden een paar dames gruwelijk sterk."
Bart Brentjens, Olympisch kampioen mountainbiken in 1996:"Ze krijgt het heel zwaar hoor. Ze pakt niet zomaar een medaille. Jolanda Neff, Pauline Ferrand-Prevot, en zo kan ik nog tien outsiders opnoemen. Het wordt een harde strijd maar wel een mooie uitdaging. Ze heeft de mensen om zich heen om aan haar techniek te werken. Het mountainbiken is wel heel specifiek tegenwoordig, ze kan het er niet bij gaan doen. Ze moet zich er 100 procent voor geven."
Jose Hermida, oud-wereldkampioen en een van de grootste namen in het internationale mountainbiken:"Voor mij betekent het veel. Ze heeft veel te verliezen. Als ze naar het mountainbiken komt, begint ze weer op nul. Dat getuigt van lef. Niet veel mensen durven dat. De meeste sporters blijven in hun zone, zij durft te ontdekken. Heel veel respect."
Sanne van Paassen, collega van Vos uit het veldrijden die sinds kort ook met mountainbike bezig is:"Het wordt lastig. Als ik zie hoe snel de vrouwen hier ook rijden, ongelooflijk. Conditioneel kan ze het wel, maar cross-country is ook toveren op de fiets. Voor de sport is het natuurlijk wel heel goed. Ik wens haar veel succes."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.