Justitie wil vrijspraak voor agent na dodelijk ongeluk waarbij Memphis van Veen omkwam

20 maart 2015 om 22:55 • Aangepast 21 november 2020 om 19:26
nl
Justitie heeft vrijdag vrijspraak gevraagd voor de agent die in 2013 op een kruising in Eindhoven de 18-jarige Memphis van Veen doodreed. Dat bleek uit een emotioneel beladen rechtszaak vrijdag voor de rechter in Den Bosch.
Profielfoto van
Geschreven door

Als bestuurder van de auto van een arrestatieteam reed hij in een colonne op weg naar een melding. Hij reed hard en door rood.
De agent had echter voorrang omdat hij met sirene en zwaailicht op weg was naar een spoedeisende situatie in Bergeijk, legde de officier van justitie uit.
Verkeerslicht op groenVan Veen werd geschept door de auto van het arrestatieteam toen ze de kruising van de Noord-Brabantlaan met de Welschapsedijk overstak. Het verkeerslicht voor Van Veen stond op groen. De jonge vrouw overleed ter plaatse.
Volgens ooggetuigen reden de agenten 'als idioten over de busbaan'. Uit onderzoek blijkt dat ze snelheden haalden tussen de 92 en 99 kilometer per uur. Er geldt daar een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur.
Een auto van het arrestatieteam, waarvan de leden na de aanrijding werden bedreigd, stond met zwaailichten en sirenes op het kruispunt om ruimte te maken voor de volgende auto's van het team, die in colonne reden.

Wachten op privacy instellingen...

'Memphis keek recht vooruit'Volgens de agent zat hij 'heel scherp achter het stuur'. Hij scande de kruising op gevaarlijke punten. Volgens hem stond alles stil. Hij had het gevoel dat hij veilig kon oversteken.
De politieman zag, voordat hij op de kruising was, wel een jongeman op een scooter aanstalten maken om over te steken. Hem had hij kunnen ontwijken als hij was doorgegaan met oversteken. De jongeman stopte echter. Van Veen zag hij niet.
Van Veen zag het arrestatieteam volgens hem ook niet aankomen. "Ze keek recht vooruit. Op het moment van de klap vermoedde ik al dat ze het niet zou overleven."

Wachten op privacy instellingen...

Volgens de richtlijnen mag er maximaal twintig kilometer per uur worden gereden als een verkeerslicht op rood staat. De politieman vertelde tijdens de zitting dat die regel niet nageleefd wordt als er in colonne gereden wordt. "De brancherichtlijn is er niet voor niets, maar wij wijken er ook niet voor niets van af."
De sectiecommandant, die met zijn de auto de kruising blokkeerde, had volgens de agent oogcontact met de beide scooterrijders. De sectiecommandant meende dat Van Veen het signaal had gezien, maar zij gaf gas en reed de kruising op. De agent was toen al zo dichtbij dat hij niet meer tijdig kon remmen.
'Ze keek hele tijd naar beneden'Tijdens de rechtszaak kwamen ook enkele getuigen van het ongeluk aan het woord. Volgens een van hen keek Van Veen tijdens het rijden 'de hele tijd naar beneden'.
Een andere getuige zei dat de jonge vrouw met haar telefoon bezig was. Dit werd bevestigd door de scooterrijder die naast haar voor het stoplicht stond. Een andere getuige zei dat ze de telefoon in haar jaszak stopte, toen ze optrok. "Ze had twee handen aan het stuur."

Wachten op privacy instellingen...

Leider arrestatieteam niet vervolgdHet OM oordeelde in 2013 dat de agent niet vervolgd hoefde te worden. Hij zou volgens de regels hebben gehandeld. Het gerechtshof oordeelde in juni vorig jaar anders.
De familie van Van Veen vindt dat de leider van het arrestatieteam ook vervolgd zou moeten worden, maar die heeft volgens justitie de wegenverkeerswet niet overtreden.

Wachten op privacy instellingen...

'Glans van leven af'Het overlijden van Van Veen heeft diepe sporen nagelaten bij haar familie, vertelde haar moeder vrijdag. "De glans is van het leven af."
"De gevolgen van het ongeluk zijn vreselijk", knikte de officier van justitie. "Maar er is niet verwijtbaar onvoorzichtig gereden." Dat er nog geen formele toestemming was voor de inzet van het arrestatieteam maakt volgens de aanklager niet uit.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.