Bouwbedrijf Heijmans in Rosmalen richt zich op fietsers in Nederland

20 maart 2015 om 10:51
nl
Om in te spelen op het toenemende aantal fietsers in Nederland en om de bereikbaarheid van dorpen en steden te verbeteren, presenteerde bouwbedrijf Heijmans donderdag in Eindhoven de Go Light Avenue. Dit is een plan voor aanpassingen in het verkeer om fietsen sneller, veiliger en leuker te maken, zodat mensen vaker de fiets pakken en de auto laten staan.
Geschreven door

Voor de Go Light Avenue heeft Heijmans ontwerpen gemaakt die gebruikt kunnen worden voor het vervangen van bestaande fietspaden en het aanleggen van snelfietsroutes.
VoorrangHet doel is om onder andere fietsers voorrang te geven op kruisend verkeer en verkeerslichten automatisch op groen te laten springen wanneer fietsers een kruispunt passeren.
"Geen enkele andere vervoerswijze weet zoveel positieve maatschappelijke impact te combineren als de fiets. Het is dan ook logisch om deze aan de basis te zetten van een duurzaam mobiliteitssysteem", stelt Kristel van Haaren, innovatiemanager bij Heijmans.
"Met Go Light Avenue voorzien we hierin en bieden we mogelijkheden en oplossingen voor fietsinfrastructuur en combineren dit met een stimuleringsprogramma om mensen op de fiets te krijgen en te houden."
Bike ScoutBinnen Go Light Avenue is bijzondere aandacht voor veiligere fietspaden. Zo kunnen fietspaden worden voorzien van een ‘slingerstrook’ die fietsers meer uitwijkmogelijkheden biedt voor een onverwachtse manoeuvre. Ook het opwaarderen van fietspaden voor elektrische fietsen draagt bij aan veiliger fietsverkeer, bijvoorbeeld met de door Heijmans ontwikkelde BikeScout.
Het is een nieuw systeem dat via led-indicatie in het wegdek automobilisten bij oversteekplaatsen waarschuwt voor naderende fietsers en de snelheid waarmee ze aan komen rijden.
Om fietsen aantrekkelijker te maken biedt Heijmans ook mogelijkheden aan om interactieve fietspaden in te richten met als bijvoorbeeld het Van Gogh-Roosegaarde fietspad in Nuenen. Daarbij worden fietsers verrast door een ontwerp van licht en kleur, geïnspireerd op het wereldberoemde werk 'Starry Night' van Vincent van Gogh.
Thuis op de fietsGo Light Avenue wil stimuleren om de fiets vaker te gebruiken voor zowel recreatie als woon-werkverkeer en hierbij ook werkgevers en werknemers betrekken. Hiervoor heeft het bedrijf Forenzo het programma 'Thuis op de fiets' ontwikkeld, dat voorziet in hulp onderweg met thuiskomgarantie, verhaalservice bij letselschade en de mogelijkheid tot het melden van onveilige situaties.
Deelnemende fietsers aan het programma kunnen ook rekenen op korting bij de aanschaf van een fiets en via aangesloten werkgevers in aanmerking komen voor een kilometervergoeding voor iedere gefietste kilometer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.