Gemeenten komen met alternatieve route voor nieuwe 380kV hoogspanningslijn

20 maart 2015 om 11:40
nl
Twaalf van de vijftien gemeenten in Midden- en West-Brabant willen dat minister Kamp kijkt naar een alternatieve route voor de nieuwe 380kV hoogspanningslijn tussen Borssele en Tilburg. Ze presenteerden hun voorstel vrijdagmiddag aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.
Geschreven door

De twaalf gemeenten willen dat de minister een hoogspanningsleiding die de snelwegen A17 en A59 volgt, meeneemt in onderzoeken. Met een milieu-effectrapportage moeten de gevolgen van deze nieuwe variant in kaart worden gebracht. Elf natuurorganisaties steunen het nieuwe voorstel.
Eerder liet de minister Kamp weten een voorkeur te hebben voor een hoogspanningslijn die Brabant zuidelijker doorkruist. Wanneer de keus uiteindelijk op die variant valt, willen veel gemeenten dat die route op een aantal punten wordt aangepast. Ook die optie moet worden onderzocht, is het verzoek aan Kamp.
Meer vraag naar stroomDe hoogspanningsleiding in West-Brabant is nodig vanwege de toenemende vraag naar stroom en voor de levering van elektriciteit die windmolens aan de kust opwekken.
De gemeenten kwamen in opstand nadat het beoogde tracé vorig jaar volkomen onverwacht naar het zuiden werd verlegd. Kamp bood hen de kans om een eigen alternatief te zoeken.
VerdeeldheidDe gemeente Drimmelen laat in een aparte brief aan minister Kamp weten voorstander te zijn van een aangepaste zuidelijke route en niets te zien in de nieuwe route die twaalf gemeenten nu willen laten onderzoeken. Ook Dongen en Loon op Zand hebben samen een soortgelijke brief gestuurd.
"Je krijgt nooit iedereen tevreden maar er is het nodige draagvlak", aldus wethouder Marcel Willemsen van de gemeente Oosterhout vrijdag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.