Justitie op de vingers getikt bij afpakken miljoenen van drugssmokkelbende Aran de Jong

21 maart 2015 om 07:16
Zes leden van de drugssmokkelbende van de vermoorde Aran de Jong hoeven voorlopig geen miljoenen te betalen aan justitie. De rechter is het niet eens met de manier waarop het Openbaar Ministerie (OM) het geld van de criminelen af wil pakken. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De rechtbank vindt dat eerst onderzoek moet worden gedaan naar de inkomsten en uitgaven van de criminelen tussen 2009 en 2011.
Geschreven door

Bij de rechtbank gaf de officier van justitie aan dat dat niet te doen is. "Wij moeten nu uitvogelen of de heren naar het casino in Rio zijn geweest, of dat ze een villa hebben aan de Rivièra. Het zal nooit compleet zijn", zo zei de officier volgens het Eindhovens Dagblad bij een zitting vrijdag.
OnrechtvaardigJustitie baseerde de bedragen die de criminelen moesten betalen op de hoogte van de celstraffen die ieder bendelid kreeg. Het lid met de hoogste celstraf moest ook het grootste bedrag inleveren. Maar volgens de rechtbank is die methode te simpel gedacht en kon de officier niet redelijk genoeg beargumenteren waarom deze methode rechtvaardig was. Bij de celstraffen keek de rechter ook naar persoonlijke omstandigheden van de bendeleden, waardoor het OM die hoogte van straffen niet zomaar kan overnemen. Justitie gaat volgens het ED nog kijken wat er mogelijk is aan onderzoek.
De drugsbende kreeg de codenaam Maskerbij. Het staat bekend als de grootste drugsbende van Brabant. In 2011 werd de bende opgerold. De leden zouden zo'n 42 miljoen euro hebben verdiend met de handel in drugs. Justitie eiste dat ze 23 miljoen zouden terugbetalen.  
Moord op bendeleiderAran de Jong stond aan het hoofd van de bende. Hij werd in 2012 kort voor het begin van zijn strafzaak doodgeschoten vlakbij zijn huis aan de Diamantring in Eindhoven.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...