Waalwijkse parochie moedeloos na zoveelste vernieling aan kerk: 'Ze willen alleen maar vernielen'

22 maart 2015 om 19:49
nl
“Ze willen gewoon vernielen”, verzucht Madeleine Schreurs-Fortanier van parochie St Jan de Doper in Waalwijk. Vanmiddag bleek dat er bij de kerk zestien ruitjes ingegooid waren met bakstenen.
Geschreven door

De ruiten zijn met opzet vernield, zoals goed te zien is op de foto. “Een zo’n ruit kost 150 euro, reken zelf maar uit wat dit ons weer kost”, zegt Madeleine. “2500 euro schade in een weekend. En het is iedere keer weer iets nieuws qua schade. Het begint echt dramatisch te worden.”
'Deuren vol met schunnige teksten'Het is vaker raak bij de kerk op het St. Jansplein. “Soms gaan jongeren met skateborden tegen de deur, dan moet die weer een nieuwe vernislaag krijgen. De andere keer worden er ruiten ingegooid of worden de deuren bekladderd met verf, spuitbussen, purschuim of stiften.”
Schreurs-Fortanier is bijna niet meer verrast door de vernielingen. “We lopen voor weekendmissen altijd al rondjes om de rotzooi om het gebouw op te ruimen. We maken het schoon, we repareren het en dan is het weer wachten op de volgende klap. Op een gegeven moment ga je naar de kerk en vraag je je al af wat er nu weer mis is.”
'Ik word er wat moedeloos van'Hoe het opgelost kan worden? “Dat weet ik niet, we raken er een beetje moedeloos van”, luidt het antwoord. “We overwegen wel om camera’s op te hangen, maar weten niet of dat helpt. Het liefst zouden we in gesprek gaan met de jongeren die hier rondhangen, maar die zijn altijd snel gevlogen.”
Per jaar kosten de vernielingen de parochie duizenden euro’s. “Dat is vervelend, maar het is vooral ook heel vervelend. Het is kat-en-muis. Het wordt gesloopt en wij maken het weer goed. En daarna wordt het weer vernield. Heel, heel erg irritant”, besluit een trieste Schreurs-Fortanier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.