Video

Mollenvanger vindt unieke witte mol in zijn klem in Lieshout

23 maart 2015 om 14:30
nl
In zijn tientallen jaren als mollenvanger heeft Noud van Kemenade uit Lieshout het nog nooit meegemaakt: het vangen van een albinomol. Maar zaterdag vond hij tijdens zijn rondje over zijn veld een wit exemplaar in de klem.
Geschreven door

Zo’n 3000 klemmen met dode mollen heeft Noud in zijn 45 jaar als mollenvanger geleegd. Maar zaterdag zat er voor het eerst een uniek exemplaar tussen: een witte mol. Deze mol is zeldzaam en het komt dan ook niet vaak voor dat ze gevangen worden. "Dat was even bijzonder, ja", zegt Noud. "Ik dacht, wat is dat nou voor raar ding. Heeft hij z'n eigen goed gewassen? Maar toen bleek het een helemaal witte te zijn."
BewarenDe zwarte mollen die boer Noud vangt, laat hij op het land liggen. Die worden dan opgegeten door reigers of kraaien. Maar deze witte laat hij niet achter. "Ik zal hem in ieder geval voorlopig in de diepvries doen of in de koelkast laten. Want ja.. het is toch iets zeldzaams."
Geen pijnVolgens Noud heeft de mol maar een korte lijdensweg gehad. “Met die klem is hij meteen dood. De mol wordt bij de voorpoten geraakt en dan ‘bam boem’ is het ineens gebeurd.”  
Het is overigens niet de allereerste keer dat in Brabant een albinomol wordt gevonden. In januari zat een witte mol in een klem in Geertruidenberg, in 2012 kreeg een hond een wit-oranje mol te pakken in Baarle-Nassau.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.