Video

Politiebonden in actie voor beter cao: langzaamaanactie op A58 richting Zeeland

23 maart 2015 om 23:46
nl
Zo'n vijftig tot zestig politieauto's reden dinsdagochtend mee in de actie van politiebonden ACP en NPB. De actie begon met dertig voertuigen, maar steeds meer politieauto's sloten zich gaandeweg aan. De snelheid op de snelweg A58 van Breda richting Bergen op Zoom werd daardoor teruggebracht naar ongeveer zestig kilometer per uur.
Geschreven door

De auto's reden tussen 10 en 11 uur, met een snelheid van 60 tot 70 kilometer per uur, vanuit Breda over de A16 en dan de A58 naar Bergen op Zoom en Goes. Daar werd gekeerd en ging de stoet politiewagens terug naar Breda. Achter de politiestoet stond een file van ongeveer 4 kilometer.
De langzaamaanactie was een protestgeluid van de politiebonden tegen de onderwaardering van de politie door de politiek. Met de actie wilden ze bereiken dat de minister van Veiligheid en Justitie met een beter cao-aanbod komt.
"Ze zijn niet altijd mijn vriend, ik doe ook wel eens iets wat niet mag", biecht een man bij een tankstation aan de A58 op. "We hebben ze wel gewoon nodig, zeker nu. Ik vind dat ze recht hebben op meer loon." Het merendeel van de chauffeurs heeft begrip voor de actie. "Het is lekker weer, dan rijden we maar wat langzamer."
‘Zwaan kleef aan’Door de protestactie expres buiten de spits te laten plaatsvinden, spraken de politiebonden van een publieksvriendelijke protestactie. "We starten daarom om tien uur en niet in de spits", vertelt Maarten Brink van politievakbond ACP.  "Wij kunnen niet staken dus protesteren we op deze manier, de politie blijft natuurlijk gewoon inzetbaar als het nodig is."
De bonden voeren al langer actie door minder boetes uit te delen en door minder op snelheid te controleren. "Mogelijk komen er ook meer van dit soort langzaamaanacties", vertelt Brink. "Waar en wanneer kan ik nog niet vertellen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.