Gerrit-Jan Swinkels wordt informateur voor vorming provinciebestuur Brabant

23 maart 2015 om 20:36 • Aangepast 21 november 2020 om 19:22
nl
Gerrit-Jan Swinkels gaat aan het werk als informateur om een provinciebestuur te vormen in Brabant. Hij gaat onderzoeken welke coalities er mogelijk zijn na de recente verkiezingsuitslag en waar de voorkeur van de verschillende politieke partijen ligt.
Profielfoto van
Geschreven door

Swinkels (67) is ondernemer en was tussen 1982 en 1998 tien jaar lang wethouder voor de VVD in Best. In 2010 heeft hij als formateur gewerkt in Den Bosch. Dit op verzoek van Bert Pauli, die toen lijsttrekker was in Den Bosch.
Oude bekende Pauli voert nu de VVD in Provinciale Staten aan, en omdat die partij de grootste is geworden mocht hij de informateur kiezen. En hij koos dus voor een oude bekende.
Gerrit-Jan Swinkels is voorzitter van de Sociaal Economische Raad-Brabant en voorzitter van het paardensportevenement Indoor Brabant.

Wachten op privacy instellingen...

Op 1 april begint de informateur. Hij gaat met alle fracties anderhalf uur praten en dan kijkt hij welke combinatie het meest gewenst is om een bestuur te vormen. Na die rondgang brengt hij een advies uit. Als dat door een meerderheid van de partijen wordt ondersteund, kan hij met de betrokken partijen aan een bestuursakkoord gaan werken.
Open en transparantVolgens de provincie krijgt de informatie een ‘open en transparant karakter’. De verslagen van de gesprekken met de politieke partijen worden openbaar zodra Swinkels zijn advies heeft uitgebracht.
Swinkels begint pas volgende week woensdag omdat hij zijn agenda niet eerder vrij kon maken. Over de formatie zegt hij: 'Ik heb behoefte aan rust, maar ik heb ook niks te verbergen'. Swinkels heeft twee maanden de tijd voor zijn werk. Het nieuwe college zou op 22 mei gepresenteerd moeten worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.