Vleesverwerker Willy Selten tijdens zijn rechtszaak: 'Het had niet mogen gebeuren'

24 maart 2015 om 12:02 • Aangepast 21 november 2020 om 19:22
nl
Vleesverwerker Willy Selten zegt nauwelijks winst te hebben gemaakt door paardenvlees te verkopen als het veel duurdere rundvlees. Dat bleek dinsdagochtend tijdens de rechtszitting in Den Bosch. Selten staat daar voor de rechter vanwege valsheid in geschrifte. "Het gaat om dubbeltjes, kwartjes."
Profielfoto van
Geschreven door

De Voedsel- en Warenautoriteit deed begin 2013 een inval bij de Osse vleesverwerker. Het duurde dus twee jaar voor de hele zaak voor de rechter kwam. Volgens de persofficier kan de rechter op grond waarvan Selten van beschuldigd maximaal acht jaar cel geven.

Wachten op privacy instellingen...

Willy Selten stond na de inval opeens in het middelpunt van een groot internationaal vleesschandaal. De Osse vleesverwerker zou 300.000 kilo paardenvlees hebben verwerkt en daar stickers voor rundvlees op hebben geplakt. Om het vervolgens ook als het duurdere rundvlees te verkopen.
Domme foutVolgens Selten gaat het om een domme fout. 'Het had niet mogen gebeuren,' zo zei hij dinsdagochtend.'

Wachten op privacy instellingen...

In 2011 begon Selten met het verwerken van paardenvlees. Hij kreeg een verzoek van een Engelse slachter om paardenvlees te verwerken met rundervet. Volgens Selten had zijn Engelse leverancier daar een klant voor.
Per ongelukMaar de Engelse klant nam het product niet af. Selten sloeg het paardenvlees op in zijn vrieshuis. "De Engelse klant zei dat ik gewoon door moest gaan, dat het wel goed zou komen. Het ging om zulke kleine hoeveelheden. Ik heb er niet bij stilgestaan."
En toen ging het mis. Het bedrijf beplakte het rundervlees met de verkeerde stickers. Volgens Selten is het toen per ongeluk verkocht als rundvlees.

Wachten op privacy instellingen...

Vijftig miljoen kilo vlees afkomstig van Selten moest teruggeroepen worden uit de markt. Dat zorgde voor veel onrust. Het bedrijf van Selten, waar 140 mensen werkten, ging failliet.
'Grote puinhoop'Justitie hoorde ook medewerkers van Selten, onder wie een nieuwe kwaliteitscontroleur. Die trof volgens de rechter 'een grote puinhoop' aan bij het bedrijf. De kwaliteitscontroleur begreep niet dat Selten een erkenning had gekregen van de Voedsel- en Warenautoriteit.

Wachten op privacy instellingen...


De kwaliteitscontroleur was twee maanden in dienst en wilde zo snel mogelijk weer weg bij het bedrijf. Volgens haar liep Selten achter op het gebied van hygiëne en werd er ruw met het vlees omgegaan door de werkdruk.
Ook haar voorganger was niet te spreken over het bedrijf. "Hij wilde niet in de buurt van Selten zijn, als het daar zou klappen," zo hield de rechter Willy Selten voor. De strafeis van de officier van justitie wordt dinsdagmiddag verwacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.