Duits vliegtuig neergestort in Frankrijk: vrouw uit Deurne onder 150 doden

24 maart 2015 om 17:00 • Aangepast 21 november 2020 om 19:21
nl
Een passagiersvliegtuig van de Duitse maatschappij Germanwings is dinsdagmorgen neergestort in het zuiden van Frankrijk. Het toestel, een Airbus A320, was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf. Aan boord waren 144 passagiers en zes bemanningsleden. Volgens de Franse staatssecretaris van Transport heeft niemand het overleefd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft bevestigd dat er zeker één Nederlandse dode is bij de crash.
Profielfoto van
Geschreven door

De 20-jarige Iris Claassen uit Deurne is omgekomen bij de vliegtuigcrash. Een vriendin van het slachtoffer heeft tegenover Omroep Brabant bevestigd dat Claassen was ingecheckt op de vlucht naar Düsseldorf.
LEES OOK: 'Vrouw uit Deurne overleden bij vliegtuigramp in Frankrijk'Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken kan niet uitsluiten dat er meer Nederlanders zijn omgekomen bij de vliegramp in het zuiden van Frankrijk. Dat zei hij dinsdag tegen het ANP.

Wachten op privacy instellingen...

Veel Duitsers, Spanjaarden en Turken aan boordVolgens de Spaanse krant El Mundo zaten er 45 mensen aan boord met een Spaanse achternaam. Naast Spanjaarden zaten volgens de Franse president François Hollande ook mensen met de Duitse en Turkse nationaliteit aan boord van het gecrashte toestel. Volgens hem is het onwaarschijnlijk dat er Fransen aan boord waren.
Onder de slachtoffers van de ramp met het toestel van Germanwings zijn zestien scholieren en twee leraren van een middelbare school in de Duitse plaats Haltern-am-See. Dat is bevestigd door de minister van Onderwijs van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Sylvia Löhrmann. Het gaat om leerlingen en leraren van het Joseph-König-Gymnasium die voor een uitwisselingen in de omgeving van Barcelona waren geweest.
Neergestort in Franse AlpenHet vliegtuig stortte neer bij de plaats Prads-Haute-Bléone, ten noorden van Digne-les-Bains in de Franse Alpen. Rond elf uur verdween vlucht 4U 9525 van de radar. Het vliegtuig van Germanwings ligt op 2700 meter hoogte in de Franse Alpen. Er liggen wintersportresorts in het gebied met bergpieken van bijna 3000 meter hoogte.
Het terrein is volgens Franse media daarom erg moeilijk toegankelijk. De Franse gendarmerie heeft het wrak van het toestel vanuit helikopters gezien. De piloot zou even voor het neerstorten een noodsignaal hebben uitgestuurd.

Wachten op privacy instellingen...

Het toestel, een zo'n 24 jaar oude Airbus, vertrok met een vertraging van twintig minuten uit Barcelona. De reden van de vertraging is niet bekend. Het toestel zou eigenlijk om vijf over halftien opstijgen.
BergingsoperatieIn de Franse Alpen is een grote operatie op gang gekomen om de stoffelijke resten te bergen van de passagiers van de neergestorte Airbus van Germanwings. Vele honderden brandweerlieden en gendarmes zijn belast met de operatie.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, rept van driehonderd brandweerlieden, driehonderd gendarmes, zeker tien helikopters en een militair vliegtuig. De operatie zal waarschijnlijk dagen duren omdat de rampplek moeilijk te bereiken is. Een colonne hulpverleners is te voet op weg naar de plaats des onheils, maakte een hoge politiefunctionaris bekend.
Zwarte doosEen van de zwarte dozen van het ramptoestel dat dinsdag crashte in het zuiden van Frankrijk, zou gevonden zijn. Dat meldde de lokale krant Le Dauphine dinsdagmiddag op haar website.
Volgens eerste ooggetuigenverslagen van de rampplek is er niets over van het vliegtuig. "De zware klap laat weinig hoop op overlevenden", zei ook Cazeneuve nadat hij de rampplek vanuit de lucht had gezien. "Maar we zullen tot de laatste minuut er alles aan doen om mogelijke overlevenden te redden."
'Toestel geëxplodeerd'Het Openbaar Ministerie in Marseille is belast met het onderzoek naar de ramp en procureur Brice Robin nam aan het begin van de middag een kijkje. "Het vliegtuig is geëxplodeerd. De lichamen zijn zwaar toegetakeld. Er liggen een paar stukken van de cabine. Het is zeer aangrijpend."
Volgens luchtmacht commandant Jean-Paul Bloy liggen de lichamen 'verspreid over een oppervlakte van een hectare'. Het terrein is volgens hem 'zeer ruig' en 'moeilijk te bereiken'.
Reactie premier Mark RuttePremier Mark Rutte heeft zijn medeleven al betoond. "Onze gedachten zijn nu bij slachtoffers en de nabestaanden."

Wachten op privacy instellingen...

Een 'dramatisch en treurig ongeval' zei de Spaanse premier Mariano Rajoy over het neerstorten van een passagiersvliegtuig dinsdag in het zuiden van Frankrijk. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft geschokt gereageerd op het neerstorten van een Duitse Airbus A320.
Luchthaven Düsseldorf opent noodnummerHet vliegveld van Düsseldorf heeft in verband met de crash van een Airbus van Germanwings een noodnummer geopend. De website van de luchthaven is niet bereikbaar, meldde het vliegveld. Het noodnummer 0800-7766350 is beschikbaar voor getroffenen, zo staat te lezen op de website. Volgens Die Welt heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier gezegd dat er ook een ander telefoonnummer is geopend, namelijk 030-50003000.
Luchtvaartmaatschappij Germanwings heeft dinsdag even voor half twee bevestigd dat vlucht 4U 9525 is verongelukt in de Franse Alpen. Ook Germanwings heeft een nummer geopend voor vragen: 0800-11335577.
Duitse prijsvechter Germanwings is een budgetmaatschappij die zich met name richt op vakantiegangers die uit zijn op een goedkope zonvakantie of stedentrip. De rol van het bedrijf binnen moederconcern Lufthansa is wat dat betreft te vergelijken met die van Transavia bij Air France-KLM. Er werken zo'n tweeduizend mensen bij Germanwings.
De vloot van Germanwings bestaat grotendeels uit Airbussen uit de A320-familie, die gebruikt worden voor korte tot middellange vluchten en plaats bieden aan grofweg tussen de 150 en 175 passagiers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.