Laatste Brabantse slachtoffer MH17 geïdentificeerd: 'We kunnen nu eindelijk afscheid nemen'

24 maart 2015 om 14:00
nl
Joop de Roo (72 jaar) uit Helmond is het laatste Brabantse slachtoffer van de MH17 dat geïdentificeerd is. Dat gebeurde in januari van dit jaar. Voor de familie kwam hiermee een einde aan de lange onzekerheid. "Ik zou er niet aan moeten denken dat er niets terug zou komen. Je hoopt op meer, maar je bent al blij als er maar iets terug is", aldus Roy de Roo, een van de zonen van Joop.
Geschreven door

Op 17 juli 2014 was vlucht MH17 op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur met aan boord 298 passagiers. Boven Oekraïne ging het mis. Het toestel werd waarschijnlijk geraakt door een raket. In het vliegtuig zat ook Joop de Roo uit Helmond. Hij was één van de 50 Brabanders in het vliegtuig.
Roy de Roo leest namen slachtoffers tijdens herdenkingVanaf die dag begon de grote onzekerheid voor zijn familie. Of vader nog geïdentificeerd wordt en naar huis komt, was de vraag die de familie De Roo maandenlang in de greep hield.
In november, tijdens de Nationale Herdenking, is Paul de Roo een van de personen die de namen van slachtoffers opleest. Hij eindigt met zijn vader: "In augustus kregen we te horen dat er een nationale bijeenkomst kwam. Op dat moment zaten wij er niet op te wachten. Maar in oktober heb ik doorgegeven dat ik toch graag een van de nabestaanden wilde zijn, die de namen oplas", aldus zoon Paul de Roo.
Per toeval op MH17 gezetJoop de Roo werd geboren in Jakarta. In 1957 verhuisde hij naar Nederland. Na zijn scheiding ging Joop terug naar zijn roots en verhuisde naar het Indonesische eiland Bali. Een paar keer per jaar keerde hij terug naar Helmond, de stad waar hij tientallen jaren heeft gewoond. Hij had tot op de dag van zijn rampvlucht een Nederlands paspoort bij de gemeente Helmond.
Eigenlijk zou hij de vrijdag voor de ramp al vertrekken. Maar hij had nog een afspraak in het ziekenhuis en die konden ze niet vóór die vrijdag inplannen. Hij heeft zijn vlucht toen omgeboekt. " In eerste instantie was er geen plaats op de vlucht op de bewuste donderdag 17 juli. Maar Malaysia Airlines belde dat er op die vlucht toch nog een plaatsje vrij was", aldus dochter Joyce de Roo. Een vlucht die zijn bestemming nooit zou bereiken.
Op donderdag 17 juli, de dag van de ramp, zwaaide Paul zijn vader uit op Schiphol. Het was de laatste keer dat ze elkaar zouden zien. Paul werkt voor een reisbureau vlak bij de luchthaven en kreeg twee uur na vertrek van de MH17 een verontrustende melding over een neergestort toestel van Malaysia Airlines.
'Het toestel van papa'"Dan hoor je de vlucht van Amsterdam. En er gaat doordeweeks maar één vlucht vanaf Amsterdam. Toen wist ik gelijk: dat is het toestel waar papa in zit. Wat er dan gebeurt? Tja, dat kun je niet beschrijven. Dan voel je echt dat de grond onder je voeten vandaan wordt getrokken."
Roy was thuis het zwembad aan het opzetten, toen hij het nieuws te horen kreeg. Dochter Joyce kreeg het nieuws te horen toen ze onderweg was naar haar vakantiebestemming.
De afgelopen maanden kwamen acht vluchten aan op Eindhoven Airport met stoffelijke resten van slachtoffers. Bij alle aankomsten is de familie De Roo geweest. "We wilden een laatste eer aan vader bewijzen. Je weet niet bij welke vlucht hij erbij zit. Maar het was voor ons de laatste keer dat we vader van het vliegveld konden ophalen", vertelt Paul de Roo.
De familie is ook gaan kijken bij de wrakstukken op vliegbasis Gilze-Rijen. De kinderen van Joop de Roo stonden er versteld van dat de bagagerekken boven de stoelen nog intact waren. Net als een flink aantal persoonlijke bezittingen van hun vader.
Laatste Brabantse slachtoffer dat geïdentificeerd wordtJoop de Roo is een van de laatste slachtoffers, die nog geïdentificeerd moesten worden. "Onze vader zat bij de vleugel op rij 16. Dat is waarschijnlijk de plek waar de raket is ingeslagen", aldus Paul de Roo. In januari kwam er een einde aan de onzekerheid. Er zijn een stukje borstbeen, jukbeen en schedel geïdentificeerd. "Wat je terug krijgt is zo weinig. Als er straks nog meer resten gevonden worden, dan worden die gecremeerd en krijgen wij een urn", aldus Paul de Roo.
De familie De Roo is ook zeer aangedaan door de ramp met het Duitse vliegtuig in de Frans Alpen: '" Dan komt voor ons de dag 17 juli weer naar boven", aldus Roy de Roo.
Op 24 april wordt Joop de Roo in besloten kring in Helmond gecremeerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.