Pater Cornelio, verdacht van misbruik kinderen, moet 'onschadelijk' worden gemaakt, vindt Kamerlid

24 maart 2015 om 16:41
nl
De 90-jarige pater Cornelio moet onschadelijk worden gemaakt en naar Nederland worden teruggehaald. Madeleine van Toorenburg, het Tweede-Kamerlid uit Rosmalen voor het CDA, heeft dit gezegd.
Geschreven door

Cornelio leidde ruim 25 jaar het katholieke jongerenwerk in Vught. Hij vertrok daarna naar Curaçao waar hij zich aan jongens vergreep. De pater werkt er nog dagelijks met kinderen. Van Toorenburg en andere Kamerleden vinden dat slachtoffers van het misbruik moeten worden gehoord.
Commissie Koeijers misluktIn 2010 werd een commissie opgericht om onderzoek te doen naar misbruik door katholieke geestelijken op de Antillen. De voorzitter, advocaat Ronald Koeijers, geeft volgens de Evangelische Omroep (EO) toe dat zijn missie is mislukt.
Dit is de Dag Onderzoek, een programma van de EO, meldde eind vorige week dat Cornelio heeft toegegeven dat hij minderjarige jongens heeft misbruikt. Van Toorenburg vindt het ‘extra schokkend’, omdat de katholieke kerk had toegezegd dat kinderen voortaan veilig zouden zijn. Ze vraagt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie de kerk ter verantwoording te roepen. Van Toorenburg doet dit mede namens de SP en D66.
Congregatie geeft misbruik toeMocht Cornelio weigeren mee te werken, dan moet de kerk aangifte doen, zo vindt Van Toorenburg. De congregatie waarvan de pater deel uitmaakte, de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, heeft erkend dat de man de kinderen in de jaren zeventig heeft misbruikt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.