Coalitie Geldrop-Mierlo valt vanwege 'arrogantie en achterkamertjespolitiek'

GELDROP - De coalitie in de gemeente Geldrop-Mierlo is maandagavond gevallen. Coalitiegenoten SP en CDA hadden geen vertrouwen meer in de Democratische Groepering Geldrop (DGG). Daarop stapte DGG-wethouder Ton Steenbakkers op.
Volgens het Eindhovens Dagblad wordt DGG door CDA en SP 'arrogantie en achterkamertjespolitiek' verweten en dienden de coalitiegenoten daarom een motie van wantrouwen in. Nog voor de stemming stapte wethouder Ton Steenbakkers op. Volgens Studio040 verliet hij geëmotioneerd de zaal.


Studio040 schrijft dat CDA en SP vinden dat DGG als grootste coalitiefractie te veel de baas speelt. DGG zou volgens de fracties geen tegenspraak dulden, afspraken worden niet nagekomen en de partij zou te veel achterkamertjespolitiek bedrijven.

Te veel wil opleggen
Het zou vooral DGG-fractievoorzitter Frans Stravers zijn die te veel zijn wil oplegt, aldus Studio040. Tegen het ED zegt Stravers teleurgesteld te zijn. Tegen Studio040 geeft Stravers toe dat er binnen de coalitie zaken fout zijn gegaan. Ook laat hij de Eindhovense zender weten dat er altijd de wil is geweest om er samen uit te komen.


De motie van wantrouwen kreeg een ruime meerderheid. Coalitiepartijen DGG en DPM stemden, samen met twee raadsleden tegen. Dorpspartij Mierlo (DPM) laat in de persoon van Hans van de Laar aan Studio040 weten dat er de afgelopen tijd 'tal van ernstige incidenten' waren.

'Niet gepast'
Er was binnen de coalitie afgesproken om met een bemiddelaar een oplossing te zoeken voor de onderlinge problemen. Dat was voor de SP en het CDA te laat. De Dorpspartij Mierlo vindt het niet gepast dat de SP en het CDA het gesprek met de onafhankelijke bemiddelaar geen kans hebben gegeven.

Er zal binnenkort een nieuwe coalitie worden gevormd in de gemeente Geldrop-Mierlo. DGG zal daar geen onderdeel van zijn, heeft het al laten weten.