Drieënhalf jaar cel geëist tegen derde verdachte voor overval juwelierszaak Goldies in Deurne - Omroep Brabant

Drieënhalf jaar cel geëist tegen derde verdachte voor overval juwelierszaak Goldies in Deurne

25 maart 2015 om 13:39 • Aangepast 21 november 2020 om 19:21
nl
Justitie heeft woensdag drieënhalf jaar cel geëist tegen Zakaria G., een van de overvallers van juwelierszaak Goldies in Deurne. De officier van justitie vindt dat afdoende bewezen is dat G. een belangrijke rol speelde bij de overval, ook al was hij er niet bij.
Profielfoto van
Geschreven door

Volgens justitie was G. twee weken voor de overval in de juwelierszaak geweest om de winkel te verkennen. Hij zei dat hij een horloge wilde verkopen en een gouden ring wilde laten omsmelten.
Ook zouden hij en een andere verdachte vlak voor de overval nieuwe telefoons hebben aangeschaft waarmee ze alleen met elkaar contact hadden.
Tweede vluchtautoG. gaf woensdagochtend bij de rechter toe dat hij een tweede vluchtauto regelde. Hij deed dat voor Youssef F. die werd doodgeschoten bij de overval. Deze auto, een Volkswagen Polo, stond tijdens de overval een aantal kilometers verderop. De eerste vluchtauto stond om de hoek van de juwelierszaak.
Twee overvallers kwamen omBij de overval op 28 maart kwamen twee overvallers, de 20-jarige Abdel H. en de 29-jarige Youssef F., om het leven. De Deurnese juweliersvrouw opende het vuur op de overvallers toen haar man in hun winkel werd aangevallen.
Zakaria G. (28) zit in Sittard vast voor betrokkenheid bij de overval. Hij werd in juli vorig jaar opgepakt in Stuttgart. Bij de rechtszaak woensdag werd duidelijk dat hij op zijn twaalfde voor het eerst met justitie in aanraking kwam. Hij kreeg toen een werkstraf.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens verslaggever Emile Vaessen gaf Zakaria G. woensdagochtend aan dat hij de twee overvallers allebei op de bewuste dag van de overval nog heeft gezien. Een van de twee was zijn huisgenoot.
Hij zei erg aangeslagen te zijn door de dood van zijn huisgenoot en wilde niet meer in het huis wonen. Daarop vertrok hij naar Duitsland.
Telefoon nooit meer gebruiktG. vond in zijn eigen auto sleutels van een van de twee andere overvallers, zo zei hij. Die wilde hij teruggeven, dus belde hij en sprak hij af met de Eindhovenaar. De dag na de overval zette hij zijn telefoon uit. Hij heeft hem nooit meer gebruikt.

Wachten op privacy instellingen...

Vage antwoordenG. was vaag in het geven van antwoorden bij de rechter, merkte onze verslaggever Emile Vaessen, die bij de zitting aanwezig was. Veel antwoorden eindigden met '... denk ik'. De rechter wilde feiten horen en vroeg pittig door.
Even werd G. emotioneel. "Ik kan kwaad worden om de conclusies die justitie trekt", zei hij. "Men probeert mij een telefoon toe te schuiven die niet van mij is."
'Allemaal luchtfietserij'Advocaat Gerard Spong noemde de argumenten van justitie 'allemaal luchtfietserij'. Volgens hem is G. de volgende dag zelf naar de politie gegaan om zijn huisgenoot aan te geven. "Dit is een soort geklutst ei, dit is schaatsen op glad ijs", zo zei hij.
Volgens verklaringen van bekenden wist G. dat de juwelier overvallen ging worden.
Alles over de fatale schietpartij bij juwelier Goldies in Deurne lees je op omroepbrabant.nl/goldies

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.