Flamingo ZV44 uit Rosmalen legde heel wat kilometers af en werd eerder gespot in Duitsland - Omroep Brabant

Flamingo ZV44 uit Rosmalen legde heel wat kilometers af en werd eerder gespot in Duitsland

25 maart 2015 om 15:32
nl
De roze flamingo die deze week opdook in de wijk Groote Wielen in Rosmalen, blijkt er al een flinke reis op te hebben zitten. Een kleine drie jaar geleden, in mei 2012, werd hij al gespot in het Duitse natuurgebied Zwillbrocker Venn.
Geschreven door

Het gaat niet om een flamingo die uit de dierentuin is ontsnapt, maar om een wild exemplaar. Flamingo's roepen tropische associaties op, maar de vogels leven ook gewoon in het wild in West-Europa.
Code op pootring ontcijferdDe vogel is ook in Duitsland geringd, zo blijkt. Fotograaf Theo van der Meijs uit Rosmalen wist de code op de ring om de poot van het dier te ontcijferen toen hij foto's nam in Rosmalen: ZV44. ZV staat voor Zwillbrocker Venn.
Dankzij die unieke code is precies te volgen waar de flamingo naartoe is gevlogen. Zo blijkt dat het roze gevederde dier eerder is gesignaleerd in Nationaal park Lauwersmeer. Ook is hij ooit neergestreken in Zwolle, in het gezelschap van vier andere Chileense flamingo's. Weer later dook hij op in het Duitse Sleeswijk-Holstein.
[Tweet:body:https://twitter.com/emiel78/status/580435394682097664]
Vogelliefhebbers met telelenzenDe flamingo heeft nu zijn plekje gevonden in een plas vlakbij de Rietdam in Rosmalen en trekt veel bekijks. Veel vogelliefhebbers met telelenzen komen naar de Groote Wielen om de vogel vast te leggen op de gevoelige plaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.