Video

Brabantse gemeenten halen restafvalnorm niet

25 maart 2015 om 19:22
nl
In de meeste Brabantse gemeenten wordt nog te weinig afval gescheiden. In 2020 mogen gemeenten maximaal 100 kilo restafval per huishouden per jaar overhouden. Bij 48 van de 76 Brabantse gemeenten zitten de kliko's op dit moment nog veel te vol.
Geschreven door

Slechts negentien gemeenten zitten nu al op of onder de 100 kilo-grens. Voor de meesten is er nog een lange weg te gaan. Zoals de gemeente Alphen-Chaam, die nu jaarlijks blijft zitten met maar liefst 221 kilo restafval per huishouden.
Wethouder Ad van de Heijning: "We vermoeden dat veel grof afval toch in de container belandt. Afval in de grijze kliko gooien is goedkoop, en makkelijk, want je hoeft er niet mee naar de milieustraat."
Bekijk ook: wat jouw gemeente jaarlijks aan restafval per huishouden overhoudt
'Afval soms meer waard dan goud'Dat is zonde, vindt de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD), want daar zitten veel kostbare grondstoffen bij die hergebruikt kunnen worden. "We gooien nog steeds heel veel elektrische, kleine apparaten weg bij het restafval", merkt Erik de Baedts, directeur van de NVRD. Daar zitten gewoon edelmetalen in. De waarde daarvan is soms 25 keer hoger dan goud."
Er zijn volgens De Baedts best nog manieren waarop gemeenten winst kunnen halen. Door mensen te belonen die goed inzamelen bijvoorbeeld. "Of het omgekeerd afval inzamelen: niet meer het restafval ophalen, maar de reststromen die je goed kunt recyclen ophalen en de burger vragen om het restafval naar een container in de wijk te brengen."
'Doelstelling halen'De gemeente Alphen-Chaam denkt dat ze het doel voor 2020 wel kan halen. Ze gaat kijken wat er in het restafval zit en hoe ze hun inwoners kunnen stimuleren beter te scheiden en minder grof afval in de container te gooien. Ook gaat ze onderzoeken hoe het afvalophaalsysteem verbeterd kan worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.