Video

Inwoners Eindhoven-Noord zijn ratten beu: 'De gemeente doet niets en laat het aan de burgers over'

26 maart 2015 om 01:30
nl
De gemoederen liepen donderdagavond hoog op in wijkcentrum Het Heidehonk in Eindhoven-Noord. Tijdens een informatiebijeenkomst werd een tot de nok toe gevulde zaal met inwoners uit de wijken De Tempel en Woenselse Heide door de gemeente ingelicht over de hardnekkige rattenplaag in hun buurt.
Geschreven door

Er werd met name uitleg gegeven over wat de burgers zélf kunnen doen tegen de ratten. En dat is nou juist waar ze het niet mee eens zijn.
Er zou meer samengewerkt moeten worden. "Noch de bewoners alleen, noch de gemeente Eindhoven alleen kan dit oplossen", vertelt een buurtbewoonster. "We moeten het samen oplossen en de gemeente heeft de autoriteit om dit de coördineren."
Toename in meldingenDe aanleiding voor de bijeenkomsten is de toename in het aantal meldingen van overlast door ratten in de wijk. In 2014 kreeg de gemeente 237 meldingen. Dat is veel ten opzichte van de rest van de stad, waar het vaak maar om enkele meldingen ging.
Toch vindt de gemeente Eindhoven dat de bestrijding en dus ook de preventie voor een groot deel bij de burgers ligt. De gemeente is verantwoordelijk voor de gemeentelijke grond en de bewoners zijn verantwoordelijk voor hun eigen huis en tuin, zo luidt het argument.
Gemeente weigert te betalenMaar dat gebeurt volgens de toegestroomde inwoners niet. "De gemeente haalt prullenbakken weg voor de aanleg van een busbaan, waardoor de jongeren hun eten op de grond gooien", vertelt een andere bewoonster. "Dat is zeker wel voer voor de ratten."
De plaag teistert Eindhoven-Noord al enkele jaren. In oktober vorig jaar stelden de Eindhovense oppositiepartijen al vragen en vonden ze dat de gemeente de bewoners financieel moet helpen. Toen weigerde de gemeente geld op tafel te leggen voor de bestrijding.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.