Tbs Julien C. terecht voor moord op 8-jarige Jesse Dingemans uit Hoogerheide

26 maart 2015 om 12:16
nl
Julien C., die eind 2006 de 8-jarige Jesse Dingemans in Hoogerheide vermoordde, heeft terecht tbs gekregen. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg donderdag geoordeeld.
Geschreven door

Julien C. klaagde bij het hof dat hij als geesteszieke gevangen wordt gehouden, terwijl er geen onderzoek is geweest naar zijn psychische gesteldheid.
Geen medewerking onderzoekC. heeft nooit willen meewerken aan een dergelijk onderzoek. Hij kreeg van de rechter in Nederland toch tbs opgelegd. Eerder ging C. in hoger beroep bij het gerechtshof en in cassatie bij de Hoge Raad. Maar ook daar bleef de tbs in stand.
Het Europese Hof stelt dat er genoeg andere informatie beschikbaar was om te concluderen dat C. een stoornis heeft.
Verwarde verklaringenDe rechters wijzen op zijn eigen verwarde verklaringen tijdens verhoren en op getuigenissen van psychiaters en psychologen.
Het is de eerste keer dat het Europese hof dergelijke informatie toelaat als vervanging van een medisch onderzoek.
Basisschool De Klim-opJesse Dingemans werd op 1 december 2006 met een mes om het leven gebracht op basisschool De Klim-op in Hoogerheide. Nog dezelfde dag werd Julien C. aangehouden.
Een motief heeft hij nooit gegeven. C. was de halfbroer van een klasgenootje van Jesse. Behalve tbs kreeg C. elf jaar en zeven maanden celstraf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.