Faillissement Thebe blijft ook na beroep overeind omdat het de 'enige uitweg' was

26 maart 2015 om 14:38
Het gerechtshof in Den Bosch heeft donderdag bepaald dat het verzet tegen het faillissement van Thebe ongegrond is. Ook blijft het faillissement van de huishoudhulporganisatie overeind omdat dat de 'enige uitweg' was.
Geschreven door

Boze ex-thuishulpen waren in hoger beroep gegaan omdat zij het vermoeden hadden dat Thebe het faillissement aangreep als manier om goedkoop van personeel af te komen.
Minder geld Na het faillissement van vorig jaar kon het oud-personeel van Thebe blijven werken als thuishulp. Dan wel via een andere organisatie en voor tussen de 14 en 28 procent minder geld.
Daarom vond personeel dat 'arbeidsvoorwaarden verkwanseld' waren. Bij Thebe werkten ongeveer tweeduizend thuishulpen, die in West-Brabant huishoudelijk werk deden voor zevenduizend klanten.
Het bedrijf maakte al jaren verlies en kampte met schulden, aldus het hof. Tot overmaat van ramp was sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in 2007 de vraag naar thuishulpen structureel verminderd. Daardoor had Thebe te veel thuishulpen, aldus het hof.
NekslagBovendien was er een daling van de tarieven die gemeenten betaalden voor thuishulp die hun inwoners nodig hadden. De nekslag volgde toen duidelijk werd dat gemeenten na 1 januari 2015 door een wetswijziging nog minder of zelfs helemaal geen thuishulp meer zouden inkopen. De curatoren oordeelden eerder al dat een doorstart van de huishoudelijke poot van Thebe eigenlijk nooit mogelijk is geweest. In januari oordeelde de rechter dat het faillissement van de organisatie terecht was. In hoger beroep heeft het hof dat donderdag dus nog eens bevestigd.

Wachten op privacy instellingen...