'Het nieuwe spieken' zet scholen op scherp: smartphone en smartwatch taboe bij eindexamens

29 maart 2015 om 16:00
nl
Middelbare scholen worstelen met moderne vormen van spieken. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Brabant onder middelbare scholen in onze provincie. 62 scholen deden mee aan het onderzoek. Op twee na zijn ze allemaal druk op zoek naar manieren om de smartphone en zelfs de smartwatch te verbannen uit het toetslokaal.
Geschreven door

Natuurlijk kun je nog steeds een briefje met Duitse naamvallen in je sok schuiven of een paar lastige formules op je onderarm schrijven, maar draadloos afkijken is toch echt het nieuwe spieken.
Vertaling op internetDocent klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium in Breda René van Gessel: "Vooral bij mijn vak is dat dodelijk. Elke tekst die ik ze kan geven om te vertalen, staat namelijk met vertaling en al op internet. Dus wie goed spiekt, scoort een 10. Dat kan natuurlijk niet."
Afgelopen week was het toetsweek op het Stedelijk Gymnasium. De leerlingen van 6 gymnasium, de klas die pal voor het eindexamen staat, moesten allemaal hun mobiele telefoon inleveren. Een lange, blonde leerling: "Hier op school hebben we dat helemaal niet nodig, de toets was echt een eitje."
Een meisje dat tien meter verderop haar spullen in een kluisje stopt, denkt daar anders over: "Ik zou het wel willen, maar ik ben een beetje te laf om te kijken op mijn mobiel."
Zien wat een school bij jou in de buurt doet tegen fraude? Klik hier voor een kaartje.
SmartwatchZoals dat laatste meisje denken er meer. En dat is maar goed ook, vindt conrector Bertie Moons: "Want hoeveel maatregelen we ook nemen, helemaal voorkomen dat er draadloos gespiekt wordt, gaat gewoon niet lukken. De smartwatch is al in opkomst. En wat te denken van Google Glass?"
Op een aantal scholen zijn analoge horloges al in de ban gedaan, om verwarring met een smartwatch te voorkomen. Moons: "Wat mij betreft moeten we met andere onderwijsinstelling zoals bijvoorbeeld universiteiten eens goed gaan nadenken over mogelijkheden om fraude tegen te gaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.