Video

Wat asielzoekers van de Orangerie en de wijkbewoners in Eindhoven verbindt? Afval!

28 maart 2015 om 12:08 • Aangepast 21 november 2020 om 19:17
nl
Asielzoekers van De Orangerie in Eindhoven knappen zaterdag samen met buurtbewoners de omgeving op. Dit doen ze in het kader van de actie Nederland Schoon en op initiatief van PvdA-fractielid Sjoerd Slaaf.
Profielfoto van
Geschreven door

Met zakken en prikkers in de hand trekken de asielzoekers door de buurt om zwerfafval op te ruimen. Veel afval ligt er eigenlijk niet. Maar dat maakt Sjoerd Slaaf niet veel uit.
VerbindingHet doel van de actie is namelijk ook mensen in de wijk verbinden. “Dit is toch mooi!” roept hij enthousiast. “Zo’n vijftig mensen doen er zaterdag mee. Daarvan is ongeveer de helft vluchteling en de andere helft zijn mensen uit de wijk. Zo leren ze elkaar kennen en dat is nu precies de bedoeling.”

Wachten op privacy instellingen...

In totaal ruimen zaterdag 90.000 mensen zaterdag rommel op in het kader van Nederland Schoon. In Eindhoven is de Palestijnse asielzoeker Ali een van de deelnemers. "Ik doe dit omdat ik van deze stad houd", vertelt hij. In de middag gaan de deelnemers ‘snelheidsremmers’ verfraaien. Ze gaan de bakken schilderen en er planten in zetten.
Lang geprotesteerdTegen de komst van het azc in De Orangerie is lang geprotesteerd door buurtbewoners. Er werd ook brand gesticht. Uiteindelijk boog een rechter zich over de kwestie. Die bepaalde dat de behoefte om vluchtelingen op te vangen in het voormalige zorgcentrum in de Castiliëlaan zwaarder weegt dan de belangen van de omwonenden.
Volgens Hanneke, die ook mee schoonmaakt, zijn veel mensen in de wijk intussen bijgedraaid. “Ik heb een buurvrouw die eerst heel erg tegen de asielzoekers was. Nu ze er eenmaal zijn, valt het haar erg mee. Nu vindt ze dat de vluchtelingen en de wijkbewoners elkaar nog beter moeten leren kennen."
Een gemiste kansToch zijn de wijkbewoners die tegen de komst van de asielzoekers waren, er zaterdag niet bij. “Een gemiste kans”, aldus Hanneke. “Maar volgend jaar weer een kans en dan hoop ik dat er veel meer bij zijn.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.