'Opslag kernafval in de bodem in belang van toekomstige generaties'

28 maart 2015 om 15:11
nl
Het is in het belang van toekomstige generaties om kernafval op te slaan in de bodem. Dat zegt adjunct-directeur Marc Demarche van het Belgische instituut NIRAS, in het radioprogramma 'Alles Mag op Zaterdag' van Omroep Brabant. Het NIRAS experimenteert net over de grens bij Mol met ondergrondse opslag.
Geschreven door

Volgens Demarche is er nu eenmaal radioactief afval en kunnen we toekomstige generaties niet opzadelen met bovengrondse opslag, omdat er dan nog honderdduizenden jaren op gelet moet worden. In de bodem kan het volgens hem veilig opgeborgen worden, uiteindelijk zonder dat er nog iemand naar om hoeft te kijken.
KleilagenHet NIRAS bepleit daarom een opslag in kleilagen in de grensstreek tussen Nederland en België. De Belgische regering heeft er nog geen beslissing over genomen, maar er wordt al wel 40 jaar geëxperimenteerd in een ondergronds laboratorium net over de grens.
Daar wordt de komende tijd een opslagruimte voor een periode van tien jaar tot 80 graden verwarmd om te zien wat er dan met de klei gebeurt.
VerontrustIn Brabant is deze week opnieuw verontrust gereageerd op de berichten vanuit België. Waterleidingmaatschappij Brabant Water is bang dat de radio-activiteit het grondwater bereikt. Volgens Demarche kan dat gebeuren, maar gaat het dan om een fractie van de al aanwezige natuurlijke radio-activiteit.
Bij de provincie bestaat irritatie over het gebrek aan overleg vanuit België over het kernafval. Op 28 april gaat Marc Demarche naar het provinciehuis om te praten met onder anderen provinciebestuurder Johan van den Hout.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.