‘Maak die verdomde deur open!’, volledige geluidsopname gecrasht toestel Germanwings uitgelekt

29 maart 2015 om 14:52
nl
De piloot van het neergestorte Germanwings-toestel deed alles wat hij kon om de cockpit in te komen. "Open die verdomde deur!'', brulde de man tegen copiloot Andreas Lubitz, die hem niet meer binnen liet. Dat schrijft de Duitse krant Bild zondag na het horen van de geluidsopnamen op de cockpitvoicerecorder.
Geschreven door

Bild hoorde hoe zich tijdens het eerste deel van de vlucht vanaf Barcelona naar Düsseldorf een normaal gesprek ontvouwde. Daarin zegt de piloot dat hij in Spanje niet naar de wc kon. Eenmaal op kruishoogte vertrekt de gezagvoerder naar het toilet. Daarna komt hij de cockpit niet meer in. De Franse luchtverkeersleiding probeert contact te maken met Lubitz, maar tevergeefs.
“In godesnaam, doe die deur open'', zegt de piloot terwijl hij op de deur bonst. Daarna probeert hij de deur te forceren, waarschijnlijk met een bijl. Kort daarna stort het vliegtuig neer. Aan boord van het toestel waren 144 passagiers en zes bemanningsleden. Het vliegtuig stortte neer bij de plaats Prads-Haute-Bléone, ten noorden van Digne-les-Bains in de Franse Alpen.
LEES OOK: Vrouw uit Deurne overleden bij vliegtuigramp in Frankrijk
Onder behandeling psychiaterFranse onderzoekers houden er nog altijd rekening mee dat het toestel van Germanwings door een technisch mankement in de Franse Alpen is neergestort. Jean-Pierre Michel, de leider van het onderzoeksteam, zei zaterdag tegen de Franse zender BFMTV dat die mogelijkheid niet kan worden uitgesloten, zolang er nog technische details over het verloop van de vlucht ontbreken.
Lubitz stond al langer onder behandeling van een psychiater en neuroloog. De Duitse krant Die Welt meldde zaterdag dat onderzoekers in het huis van Lubitz allerlei medicijnen voor zijn psychische problemen hebben gevonden. Bronnen bij het onderzoek zeiden tegen The New York Times dat Lubitz ook oogproblemen had. Die zouden mogelijk gevolgen kunnen hebben voor zijn carrière als piloot.
Achtergrond LubitzHet meest waarschijnlijke scenario is dat de crash van de Airbus opzettelijk is veroorzaakt door de copiloot, zo liet Franse justitie weten. Onderzoek wijst uit dat Lubitz handmatig en moedwillig de daling inzette nadat de gezagvoerder de cockpit had verlaten. De Duitser werkte sinds 2013 voor prijsvechter Germanwings, een dochterbedrijf van Lufthansa.
Volgens zijn ex-vriendin liep de copiloot rond met het idee om een 'spectaculair gebaar te maken waardoor iedereen zich zou herinneren wie hij was'. De 26-jarige stewardess Maria, die in het echt een andere naam heeft, omschreef haar ex tegenover Bild als 'gekweld' en een man die goed kon verbergen wat er werkelijk met hem aan de hand was. Volgens zijn ex werd de copiloot geregeld 's nachts wakker en schreeuwde hij: ''We gaan eraan".
Honderdvijftig dodenHet ongeluk met de Airbus A320 kostte 150 mensen het leven. De meesten zijn Duitsers en Spanjaarden, maar er is ook een 20-jarige vrouw uit Deurne omgekomen. Zij was op bezoek bij een vriendin. In Deurne werd geschokt gereageerd op de ramp.
Lufthansa en zijn verzekering willen snel de nabestaanden van de crash met het toestel van dochteronderneming Germanwings financieel ondersteunen. Een woordvoerder bevestigde berichten dat de luchtvaartmaatschappij de eerste tegemoetkomingen tot 50.000 euro zal uitkeren.[YouTube:body:https://youtu.be/ixEHV7c3VXs]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.