'Mensen die in de buurt van megastallen en boerderijen wonen hebben vaker gezondheidsklachten'

30 maart 2015 om 12:38
nl
Wie in de buurt woont van megastallen en boerderijen met veel kippen, varkens en koeien, heeft vaker gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde studie van het onderzoeksinstituut Nivel en het instituut IRAS van de Universiteit Utrecht.
Geschreven door

Door de stankoverlast zeggen omwonenden vaker te hoesten en verkouden te zijn. Ook hebben ze vaker last van duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Maar ook klachten door chronische stress zoals slapeloosheid, angst en depressie komen meer voor.
'Stankoverlast kan leiden tot stress'"Met de mestgeur kunnen irriterende stoffen in de omgeving worden verspreid en regelmatige stankoverlast kan leiden tot chronische stress", concluderen de onderzoekers.
Mensen die in de buurt van megastallen wonen, beoordelen hun eigen gezondheid een stuk slechter dan mensen die geen stankoverlast hebben. Opvallend is dat ze maar zelden met klachten naar de huisarts gaan.
Patiënten met astma en COPD hebben vaker lastEerder bleek al uit hetzelfde onderzoek dat als je astma of de longziekte COPD hebt, je maar beter niet vlakbij een veehouderij gaan wonen. Longpatiënten blijken daar vaker last te hebben van hun luchtwegen dan longpatiënten die ergens anders wonen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.