Video

Actie tegen komst asielzoekerscentrum Oirschot: 'Mensen niet stapelen als kippen en varkens'

30 maart 2015 om 12:56
nl
Verontruste omwonenden komen maandagavond bij elkaar om een actiegroep te vormen tegen de gemeente Oirschot en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Die overwegen asielzoekers op te vangen in het voormalige Montfortanenklooster Groot Bijstervelt.
Geschreven door

De gemeente en het COA maakten vorige week de plannen voor het centrum bekend. Daarin gaven zij aan 600 asielzoekers te willen onderbrengen in het voormalige klooster uit 1775. Dat staat nu leeg.
'Niet als varkens en kippen opstapelen'De verontruste omwonenden zeggen niet zozeer tegen vluchtelingen te zijn. Dat benadrukt één van hen tegen Omroep Brabant, Arno van de Schoot. Volgens hem gaat het vooral om de schaalgrootte en 'moeten de gemeente en het COA mensen niet als varkens en kippen opstapelen'.
"Ik vind dat je mensen in nood moet helpen, maar het klooster was ooit bedoeld voor zo'n 150 paters. Daar passen geen 600 asielzoekers in", legt Van de Schoot uit. Hij denkt dat het verstandiger is om de groep vluchtelingen te verspreiden.
'In één klap vertrouwen weg'Daarnaast hekelt hij samen met andere omwonenden de manier hoe de gemeente Oirschot is omgegaan met de bewoners. Die zouden te weinig bij de besluitvorming zijn betrokken. "Ineens lag dat plan er. Daardoor was in één klap het vertrouwen dat jarenlang werd opgebouwd weg."
Ook de lokale politiek mengt zich nu in de discussie. Oppositiepartij VVD heeft al aangekondigd dinsdagavond raadsvragen te gaan stellen. Verder is er een petitie waarop verontruste bewoners laten weten niet blij te zijn met de huidige plannen.
De petitie telt inmiddels ruim duizend handtekeningen. Van racistische opmerkingen wil hij niets weten, zo benadrukt hij. Hij streeft naar een oplossing die voor beide partijen het beste is.
Donderdag volgt informatiemarktDe gemeente Oirschot, die de plannen voor het asielzoekerscentrum overigens nog definitief moet goedkeuren, laat in een reactie weten dat er donderdag een informatiemarkt is voor bewoners in het gemeentehuis. Dan zullen de gemeente, het COA en nog zes andere organisaties door middel van kraampjes uitleggen wat de ideeën zijn.
De gemeente Oirschot is sinds november 2009 eigenaar van het kloostercomplex 'Groot Bijstervelt'. In 2011 verlieten de laatste paters het complex. Meer informatie over het klooster, inclusief plattegronden, is hier te vinden (pdf, 3,2MB).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.