Video

Stichting zet voor schoolkinderen fors het mes in de Mattheuspassie van Bach

30 maart 2015 om 20:08
nl
Het is weer de tijd van de Mattheus. In de weken voor Pasen is de Mattheuspassion van Bach in Nederland al jaren een populair stuk muziek. In de Sint Jan in Den Bosch was maandag wel een heel bijzondere versie te beleven: de Kindermattheus. Zeshonderd Brabantse kinderen kwamen ernaar luisteren. En de meesten waren erg positief.
Geschreven door

De Kindermattheus is niet helemaal vergelijkbaar met een 'normale' Mattheuspassie. Ten eerste is ie een stuk korter: ongeveer drie kwartier in plaats van ruim drie uur. Bovendien heeft de Kindermattheus dansers en die had Bach voor de oorspronkelijke versie niet bedacht.
Klassieke muziek De Kindermattheus is een initiatief van de Stichting Cultuurinnovatie om kinderen in contact te brengen met klassieke muziek. Volgens Mirjan de Pont, de directeur van de stichting leent de muziek van Bach zich daar heel goed voor. "Het is een verhaal met sterke emoties. Liefde, verraad, vriendschap ... en al die dingen kun je horen in de muziek."
De kinderen die maandag naar de voorstelling kwamen, zijn op school al een poosje bezig met de voorbereidingen. Dat bleek ook wel; de meesten waren goed op de hoogte. De uitspraak: "Het is het stuk van de bijbel dat is geschreven door Johannes Sebastiaan Bach," was waarschijnlijk eerder te wijten aan de zenuwen voor de camera dan aan een slechte voorbereiding. Donderdagavond is de Kindermattheus te zien op de televisie.
TipsVoor wie na deze beelden zin heeft in een échte Mattheuspassion twee tips. Dinsdagavond is er een bijzonder uitvoering in de Grote Kerk in Breda. Voor de zeventigste uitvoering van de Stichting Mattheus Passion komen Het orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam naar Breda. Dat zijn twee hele gerenommeerde gezelschappen.
De Philharmonie Zuidnederland komt met een Mattheus Passion onder leiding van de Engelse dirigent Matthew Halls. Donderdag en zaterdag in Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.