Buurtbewoners niet blij met uitbreidingsplannen geitenboer Middelbeers: 'Stankoverlast zal toenemen'

30 maart 2015 om 21:52
nl
Op een steenworp afstand van elkaar liggen in Middelbeers een varkensbedrijf en een geitenhouder. Waar het varkensbedrijf voor miljoenen euro’s werd 'weggekocht' om de leefbaarheid in de omgeving te verbeteren, wil geitenboer Art van Hoof zijn bedrijf uitbreiden met een extra stal. Dat plan wordt dinsdagavond besproken in de gemeenteraad van Oirschot.
Geschreven door

Van Hoof wil een nieuwe stal bouwen. Zo krijgt hij ruimte voor 2500 melkgeiten, waar hij er nu 1100 houdt. Bewoners van het buurtschap Huygevoort, waar zo’n acht gezinnen wonen, maken zich zorgen. “Tientallen jaren hebben ze last gehad van stank”, aldus omwonende Henk van Wijk. Hij is tegen uitbreiding van de geitenhouderij.
Systeem tegen stankoverlastIn de nieuwe stal van Van Hoof moet een zogenaamd luchtwassysteem komen. Dit systeem moet ervoor zorgen dat de stank afneemt. “De gemeente kijkt over onze schouder mee. Zo kunnen ze controleren of het systeem ook efficiënt en goed werkt”, legt geitenboer Van Hoof uit.
Het systeem wordt nog niet gebruikt in geitenstallen en dus wordt de nieuwe stal van Van Hoof een proefstal. Van Wijk is daar niet blij mee. “Van een proef weet je niet wat de uitkomsten zijn. Je moet niet over de ruggen van bewoners een experiment uitvoeren, waarbij de gezondheid van mensen wordt bedreigd. Bovendien is de kans groot dat de stankoverlast toeneemt.”
'Zo zuiver mogelijk'Volgens geitenboer Van Hoof verdwijnen er dieren uit de stal als het luchtwassysteem niet blijkt te werken. “Ons doel is om de stal zo zuiver mogelijk te krijgen. Als we investeren in een nieuwe stal, maar we mogen er geen dieren in zetten, dan kunnen we niet verder als bedrijf”, aldus Van Hoof.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.