Video

Zwembad De Smelen in Geldrop dreigt te verdwijnen, raad wil niet verder met exploitant

30 maart 2015 om 23:55
nl
Het zit hem hoog. Directeur Bert Lavrijsen van het bedrijf Laco luisterde maandagavond met stijgende verbazing naar de gemeenteraad van Geldrop-Mierlo. Die wil niet langer dat Laco het zwembad De Smelen exploiteert. De subsidie van twee ton wordt hoogstwaarschijnlijk ingetrokken.
Geschreven door

De raad vindt wel dat behoud van het zwembad de hoogste prioriteit moet zijn. Lavrijsen is boos. "Ik heb dit zwembad al 27 jaar, ik heb het zelf gebouwd."
Te weinig geïnvesteerdHet college van B en W legde maandagavond een voorstel op tafel om de subsidie aan Laco in te trekken. De gemeenteraad kon zich daarin vinden. Het bedrijf heeft te weinig geïnvesteerd in het zwembad, vinden het college en de raadsleden. Zo zou het complex aantrekkelijker kunnen worden als het wordt uitgebreid met andere sportvoorzieningen en een sauna.
Laco heeft te weinig toekomstvisie en is niet open over de financiën. Een situatie waar de gemeente vanaf wil, maar de zwemmers zijn bang dat ze het zwembad nu verliezen. Zij boden een petitie aan met tweeduizend handtekeningen.
'Voor mij de limit'Directeur Bert Lavrijsen van Laco is ontdaan over de houding van de gemeenteraad. "Dit is mijn levenswerk. En dan krijg je dit zo op je bordje. Het is voor mij de limit", zegt hij boos. Zijn bedrijf exploiteert zo'n veertig sport- en vrijetijdscentra.
Ook de circa vijftig zwemmers die naar de gemeenteraadsvergadering zijn gekomen zijn boos. "Echt schandalig hoe Laco hier weggezet wordt", zegt een van hen. "Ik zwem er al jaren en ben er erg tevreden over."
KandidatenWethouder Ton Steenbakkers zegt dat andere kandidaten zich de afgelopen drie jaar hebben gemeld om het zwembad over te nemen. De partijen in de gemeenteraad moedigen de wethouder aan om daar onderhandelingen mee te beginnen. Steenbakkers: "Ik kan niet beloven dat er na 1 september 2016 nog een zwembad is in Geldrop, maar ik ga wél mijn uiterste best daarvoor doen."
Maar enkele partijen zijn ook bang dat het zwembad toch over een tijdje dicht gaat als er niet op tijd een oplossing wordt gevonden. Ze willen garanties dat Geldrop ook volgend jaar een zwemvoorziening heeft. De gemeenteraad wil daar ook geld voor uittrekken. De wethouder wil nog niet zeggen wie de andere kandidaten zijn en wat hun plannen zijn met De Smelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.