Stormschade in Brabant: ongeluk met vrachtwagen, boom valt op schoolplein en huizen beschadigd

31 maart 2015 om 17:06 • Aangepast 21 november 2020 om 19:14
nl
Sterke windhozen trekken dinsdag over Brabant met veel schade tot gevolg. In Gilze-Rijen is een windsnelheid van 102 kilometer per uur gemeten. Die snelheden kunnen voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. De A50 richting Eindhoven was 's ochtends enkele uren afgesloten door een gekantelde vrachtwagen bij Veghel. Aan het begin van de middag kantelde ook op de A17 bij Moerdijk een vrachtwagen.
Profielfoto van
Geschreven door

Dinsdagochtend werden windsnelheden rond de 70 tot 90 kilometer per uur gehaald, met een uitschieter naar 102 kilometer per uur.  De stevige westenwind blijft, in tegenstelling tot eerdere verwachtingen, de hele dag actief.
Code geelHet KNMI heeft code geel afgekondigd, wat staat voor gevaarlijk weer. Voor het eerst sinds 2002 kunnen we in Nederland mogelijk weer spreken van een zware storm. Daarvoor moet sprake zijn van windkracht 10. Het is waarschijnlijk dat deze windkracht aan de kust dinsdag gehaald gaat worden.
Op de A50 bij Veghel kantelde een vrachtwagen door de harde wind. Automobilisten die vanuit Oss richting Eindhoven wilden, moesten omrijden vanaf knooppunt Paalgraven richting Eindhoven/Den Bosch over de A59 en A2. Op de A2 van Den Bosch naar Eindhoven waren twee rijstroken afgesloten in verband met stormschade.  
Geen intercity's Door de slechte weersomstandigheden zijn de directe intercity's tussen Breda en Rotterdam Centraal dinsdag een groot deel van de dag geschrapt. Dat komt omdat de treinen over de Hogesnelheidslijn moeten. Dat traject is momenteel te gevaarlijk met de stevige wind.
Verwacht wordt dat de eerste Intercity Direct tussen Breda en Rotterdam rond drie uur weer gaat rijden. De NS schrapt verder ook een aantal intercity's tussen Breda en Amsterdam.
Ook voor automobilisten was het oppassen. Door de wind zijn met name auto's met aanhangers en lege vrachtwagens kwetsbaar op de weg. Bestuurders moeten mogelijk hun snelheid aanpassen.
VliegverkeerEindhoven Airport lijkt op dit moment geen last te hebben van het slechte weer. Volgens een woordvoerster lopen geplande vluchten, zoals het er nu naar uitziet, geen vertraging op. Ook de rest van de dag verwacht het vliegveld geen problemen. "De windrichting ligt precies goed voor de landing van vliegtuigen".  
[Tweet:body:https://twitter.com/kloris/status/582815143085633536]
StormschadeOp meerdere plekken in Brabant wordt stormschade gemeld. Uit Tilburg, Breda en Nieuw-Vossemeer kwamen meldingen over de schade. In Etten-Leur werden bomen gekapt die de storm niet hebben overleefd.
In Kaatsheuvel belandde een boom op een huis aan de Willem de Zwijgerlaan. Een deel van de stoep en heg werden meegetrokken door het omvallen van de boom. Bij een architectenbureau in Eindhoven sloeg een pijp los die daar een ruit verwoestte.  
[Tweet:body:https://twitter.com/Ropj/status/582816212691894272]
Ongelukken In Landhorst botsten drie auto's op elkaar. Daarbij vielen wonder boven wonder geen gewonden. Automobilisten die richting Arnhem reizen, moesten rekening houden met omleidingen. Ter hoogte van knooppunt Valburg kantelde een vrachtwagen, waardoor de weg daar voor de brug was afgesloten.
Problemen door storm De laatste betonstort voor de Royal Welshbrug in Den Bosch is dinsdag uitgesteld vanwege het slechte 'typical Welsh weather', aldus de gemeente Den Bosch. In Breda konden de wekelijkse boodschappen op de markt dinsdag niet worden gedaan: de weekmarkt ging niet door.
Een metershoge boom viel tijdens het speelkwartier op het schoolplein van basisschool De Klimop in Haaren. Niemand raakte gewond. In Valkenswaard houden ze de boom kunstmatig 'hoog'. [Tweet:body:https://twitter.com/brigadierVWzuid/status/582848765989691392]  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.