Video

Patiënte schreeuwde het uit bij totaal mislukte herniaoperatie: oud-chirurg Bernhoven voor rechter

1 april 2015 om 16:52 • Aangepast 21 november 2020 om 19:13
nl
Patiënte Jolanda Daniëls uit Boekel schreeuwde het uit toen zij in 2009 in ziekenhuis Bernhoven in Oss aan een hernia werd geopereerd. De operatie door chirurg Kees S. verliep desastreus. Toen Daniëls wakker werd, voelde ze haar benen niet meer. Oorzaak: de verwijdering van een zenuwstreng van acht centimeter.
Profielfoto van
Geschreven door
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Oud-orthopedisch chirurg Kees S. van ziekenhuis Bernhoven erkende woensdagochtend voor de rechter dat de herniaoperatie in 2009 grote blijvende schade heeft toegebracht aan de patiënte. Ook bleek woensdag uit het betoog van de officier van justitie dat er al eerder klachten waren over het functioneren van de chirurg.
Zo zou hij van het ziekenhuis geen schouderoperaties meer mogen uitvoeren. Van dit verbod zei de oud-chirurg woensdagochtend echter niks te weten. Wel vertelde hij dat hij twee dagen na de bewuste herniaoperatie had aangegeven geen rugoperaties meer te willen doen. “Mijn zelfvertrouwen was weg”, zei hij. Ook gaf hij aan dat hij nog elke dag aan de operatie denkt. "Ik heb ook een geweten", aldus de oud-chirurg.
'Leven met helse pijnen'Kees S. moet zich woensdag voor de rechter in Den Bosch verantwoorden voor de herniaoperatie. Wat een standaardoperatie had moeten zijn, liep uit op een medische misser. S. verwijderde namelijk de zenuwstreng van acht centimeter. Sindsdien moet Daniëls leven met helse pijnen.
Volgens een andere orthopeed heeft S. een fout gemaakt en werd hij al een tijdje in de gaten gehouden. Daniëls streed jarenlang voor een rechtszaak. Vorig jaar was er al een regiezitting, woensdag wordt de zaak inhoudelijk behandeld. De oud-chirurg is niet meer geregistreerd als chirurg, wel als arts. Als 68-jarige wil hij zijn beroep niet meer uitoefenen.
Toen Daniëls op 2 december 2009 na de operatie wakker werd voelde ze haar onderbenen niet meer: “Ik voelde aan alles dat er iets goed mis was.” Volgens S. zou het wel goed komen, maar dat kwam het dus niet. Nadat een andere orthopeed erkende dat er een fout was gemaakt, werd S. direct geschorst. Een maand naderhand ging hij met pensioen.
Rampzalige gevolgenVoor Daniëls zijn de gevolgen van de operatie ‘rampzalig’. Op 44-jarige leeftijd verloor de Boekelse alle essentiële functies in haar onderlichaam. Ze heeft nu een stoma en zes keer per dag moet ze haar urine aftappen met een katheter. Ze kan nog maar moeilijk lopen. Haar benen verkrampen en haar hakken barsten open omdat ze die bewegingen slecht kan afwikkelen.
Naast die klachten moet Daniëls al jaren leven met helse pijnen. Alleen zware morfinepleisters helpen om die pijnen te onderdrukken. De rechter vertelde dit verhaal woensdag door een verklaring van haar voor te lezen. Zelf is ze niet aanwezig in de rechtszaal.

Wachten op privacy instellingen...

EuthanasieNa ruim vijf jaar gaat het nog steeds erg slecht met Daniëls. Ze heeft zelfs overwogen om een einde te maken aan haar leven, vanwege de ondraaglijke pijnen. “Ik word er helemaal gek van, zo kan en wil ik niet meer leven.”
Woensdagmiddag kwamen drie deskundigen in deze zaak aan het woord. Een orthopedisch chirurg, een neurochirurg en een oud-orthopedisch chirurg. De drie zijn het niet met elkaar eens over het feit of de chirurg tijdens de operatie voldoende zicht had of niet. Twee deskundigen vinden van niet. Terwijl de derde deskundige, de oud-orthopedisch chirurg, vindt dat dit wel het geval was.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Verslaggevers Jan Waalen en Maarten van den Hoven van Omroep Brabant volgen de zaak. Volg hen op Twitter voor de ontwikkelingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.