Video

‘Hier staan wij niet voor’, organisator Harm Ruijs van azc-protest Heesch gruwt van relschoppers

19 januari 2016 om 09:03
nl
Het gros van de tegenstanders van het toekomstige asielzoekerscentrum in Heesch distantieert zich van de ongeregeldheden die maandagavond de bijeenkomst ontsierden. Dat zegt Herman Ruijs, organisator van de demonstratie bij het gemeentehuis. “Ik wil benadrukken dat wij hier niet voor staan. Wat er is gebeurd, is erg balen”, zegt Ruijs dinsdagochtend op Omroep Brabant Radio.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het protest tegen de opvang van vluchtelingen liep in de loop van de avond uit de hand toen een deel van de ongeveer duizend demonstranten zich tegen de politie keerde. Ze gooiden met vuurwerk, stenen en eieren naar de politie en ME en het gemeentehuis. “Het was mooi geweest als we op een nette manier konden demonstreren en samen konden kijken naar een passende oplossing.”
'Een grote puinhoop'Ruijs heeft naar eigen zeggen alles gedaan om de demonstratie zo vreedzaam mogelijk te laten verlopen. “Er zijn helaas mensen op onze actie afgekomen die we daar liever niet hadden gehad. Zij hebben de gelegenheid genomen om er een grote puinhoop van te maken”, spreekt de organisator ferme taal.
De burgemeester van Bernheze, waar Heesch onder valt, gaf maandagavond een noodbevel af, waardoor de politie extra bevoegdheden kreeg om de orde te herstellen. Dat dit überhaupt nodig was, doet Ruijs verdriet. “De demonstratie verliep tot half acht zonder problemen. We hebben onze boodschap kunnen verspreiden en daar zijn we blij mee. Toen het uit de hand liep, zijn wij naar huis gegaan.”
ZIE OOK: ‘Ik heb geen woorden’, Meester Bart raakt duizenden met Facebook-bericht over demonstratie Heesch
Drie arrestatiesDe demonstranten zijn niet zozeer tegen asielzoekers, maar wel tegen de langdurige opvang en het grote aantal, benadrukt Ruijs. “Onze demonstratie is in overleg met de burgemeester voorbereid. We waren er niet om racistische leuzen te roepen of haatdragende teksten uit te dragen. Daar staan wij niet voor.”
Bij de demonstratie werden drie aanhoudingen verricht. Er zijn geen gewonden gevallen. De politie beëindigde in de loop van de avond de demonstratie, de ME veegde daarna het plein voor het gemeentehuis schoon.
ZIE OOK: Demonstratie tegen azc Heesch loopt uit de hand: ME veegt plein schoon na vuurwerkbekogeling [VIDEO]
Opvang vluchtelingenHet gemeentebestuur van Heesch wil de komende tien jaar maximaal vijfhonderd vluchtelingen opvangen. Dinsdag en donderdag heeft de gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt, informatiemarkten georganiseerd voor direct omwonenden en andere inwoners over de mogelijke komst van het azc.[YouTube:https://youtu.be/7y9afdNKlpY]
Voor meer over de vluchtelingencrisis, zie onze themapagina: omroepbrabant.nl/vluchtelingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.