Psycholoog over nieuwe dimensie na ramp met toestel GermanWings: 'Komen we wel aan?'

1 april 2015 om 16:04
nl
De fatale crash onlangs met het toestel van GermanWings in de Franse Alpen heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan vliegangst. Dat zegt de Geldropse psycholoog Cor Anneese woensdag in Onder Ons. "De vraag 'Komen wel wel aan', speelt nu meer dan ooit." Van de tien mensen zijn er vier bang voor de tandarts. Het staat bovenaan de top-10 van de meest voorkomende angsten. Psycholoog Cor Anneese uit Geldrop schreef een zelfhulpboek om de angst voor de tandarts te overwinnen. "Mozart kan helpen."
Geschreven door

Anneese, die is gespecialiseerd in angsten en fobieën, schreef meerdere zelfhulpboeken. Zo ook een boek over vliegangst: 'Nooit meer vliegangst'. "Een op de drie mensen is bang om te vliegen, ondanks het statistische gegeven dat vliegen 250 keer veiliger is dan reizen per auto."
Angst voor de tandartsIn zijn nieuwste boek schrijft Anneese over de angst voor de tandarts. Het blijkt dat nog altijd veertig procent van de Nederlanders bang is voor de tandarts. "Angst voor pijn is de belangrijkste oorzaak voor tandartsangst", zegt Anneese.
Dat is een andere angst dan die mensen ervaren die vliegangst hebben. "Bij het vliegen speelt vooral het uit handen geven van controle. Angst voor de tandarts heeft vooral met pijn en de angst daarvoor te maken."
Rust, kalmte en Mozart"En dan wil het niet helpen als tandartsen niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan." Daarom biedt het zelfhulpboek 'Nooit meer angst bij de tandarts' van psycholoog Cor Anneese uitkomst.
"Als je bang voor de tandarts bent kun je het beste er een zoeken die begrip heeft voor je angst en daar met rust en kalmte mee om wil gaan. Belangrijk is om het te melden, praat erover", zegt Anneese.
"Zelf had ik veel baat bij Mozart. Die draaide ik altijd voor ik naar de tandarts ging. Inderdaad, ik was zelf ook geen held, integendeel", geeft de psycholoog toe.
Het boek 'Nooit meer angst bij de tandarts' komt rond 10 april uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.