Opgepakte relschoppers Heesch zijn twintigers uit Oss en Geffen, politici perplex na grimmig protest

HEESCH - De relschoppers die maandag opgepakt werden bij de demonstratie tegen de mogelijke komst van een azc in Heesch, komen uit Geffen en Oss. Het gaat om een 21-jarige man uit Geffen en twee mannen (20 en 26) uit Oss. Dat bevestigt de politie tegenover Omroep Brabant. De meeste relschoppers die betrokken waren kwamen niet uit de gemeente zelf.
Een aantal van hen kwam onder meer uit Helmond en Ravenstein, beweert VVD-fractievoorzitter Jack van der Dussen van Bernheze, waar Heesch onder valt, in gesprek met Omroep Brabant. "Wij hebben geen informatie over woonplaatsen van andere demonstranten'', aldus een politiewoordvoerder.

'Zeer onrustig'
Van der Dussen kijkt terug op een zeer onrustige avond. “De demonstratie begon vreedzaam met vrij rustige betogers. Maar toen die relschoppers op het plein aankwamen sloeg de stemming onmiddellijk om. Zij hebben het verpest voor de mensen die vreedzaam wilden protesteren”, zegt de VVD-fractievoorzitter.

Annemieke Boellaard, D66-fractievoorzitter van Bernheze, bevestigt dat er inderdaad mensen buiten Heesch aanwezig waren op de demonstratie. “Voor de politie waren deze mensen volstrekt onbekenden. Zij zagen hun kans schoon om flink herrie te schoppen.”

ZIE OOK:Hier staan wij niet voor’, organisator Harm Ruijs azc-protest Heesch gruwelt van relschoppers

'Flink tegen ruit gebonkt'
Het gemeentebestuur wil hooguit tien jaar maximaal vijfhonderd vluchtelingen opvangen. Op het moment van de rellen was een commissievergadering aan de gang. “Er werd met een hoop geweld tegen de ruiten gebonkt. Dat ging er zo heftig aan toe dat wij elkaar niet meer konden verstaan”, verwondert Van der Dussen zich. Toegesnelde politieagenten begeleidden de politici uit voorzorg naar buiten.

Bij de ongeregeldheden zijn zeker drie arrestaties verricht. De politie kon dinsdagochtend niet zeggen of de meeste relschoppers inderdaad van buiten Heesch kwamen. Ook is nog niet bekend waarvoor de verdachten precies zijn opgepakt en of ze nog vastzitten.

ZIE OOK: ‘Ik heb geen woorden’, Meester Bart raakt duizenden met Facebook-bericht over demonstratie Heesch

'Surrealistische ervaring'
Volgens Van der Dussen denken veel mensen dat alles al in kannen en kruiken is wat betreft de plannen voor het asielzoekerscentrum. “Maar dat is niet zo, want we moeten nog steeds beslissen. Ik vind het heel goed dat we de vrijheid hebben om te demonstreren, maar het is jammer dat het zo erg uit de hand loopt. Het was een surrealistische ervaring.”

Voor Marko Konings, fractievoorzitter van Politieke Partij Blanco, was het een ‘bizarre avond. “Binnen hoorden we langzaam maar zeker meer lawaai van fluitjes en vuurwerk. Langzaam maar zeker werd het grimmiger en vlogen er eieren tegen de ruiten”, schrijft het raadslid op Facebook.

In het gemeentehuis probeerden de raadsleden ondanks het grimmige protest nog verder te vergaderen. “Maar ieders gedachten vlogen alle kanten op. Mobieltjes en tablets trilden, piepten en floten voortdurend. Een klein beetje voel ik me ook een vluchteling, weggedreven van de raadzaal en 'opgejaagd'.”

Voor meer over de vluchtelingencrisis, zie onze themapagina: omroepbrabant.nl/vluchtelingen.

ZIE OOK: Ongeregeldheden grimmig azc-protest Heesch in tien foto’s