Hans Stacey haakt af voor Dakar 2016, Team de Rooy met drie trucks naar woestijnrally

1 april 2015 om 20:12
nl
Team de Rooy gaat met drie vrachtwagens naar de komende Dakar Rally. Hans Stacey uit Best, afgelopen januari nog goed voor vier etappezeges, zegt dat het zo goed als zeker is dat hij de komende editie niet in de Iveco stapt. Volgens de oud-winnaar heeft hij het te druk met zaken.
Geschreven door

"Ik heb twee bedrijven overgenomen en heb ook nog mijn eigen bedrijf. Daarnaast ben ik ook nog een huis aan het bouwen. Als ik zou rijden, dan zou ik nu al moeten beginnen met conditietraining. Dan moet alles er weer voor wijken, zoals afgelopen jaar. Daar kom ik niet aan toe. Ik weet zo goed als zeker dat ik niet ga rijden komend jaar. Zeg nooit nooit, maar zo sta ik er nu in."
Stacey won in 2007 DakarHans Stacey, in 2007 winnaar van de laatste Dakar Rally op Afrikaans grondgebied, geeft verder aan zich moeilijk op te kunnen laden voor de rally op het Zuid-Amerikaanse continent. "Als de rally weer in Afrika zou zijn, zou ik de eerste zijn die zich probeert aan te melden en ben ik de eerste die ten aanval trekt. Maar de proeven in Zuid-Amerika trekken me niet zo."
Stacey nam al eens eerder een break van twee jaar voordat hij zich bij Team de Rooy aansloot. "Het leven gaat door, ook zonder Dakar. Daar weet ik alles van." Gerard de Rooy, kopman van het team en tevens oud-winnaar van de woestijnrally, zegt dat er volgend jaar drie Iveco-trucks aan de start zullen staan. De afgelopen maanden is Gerard de Rooy druk bezig geweest een team te formeren om de Russische hegemonie van Kamaz te doorbreken.
Strijd met KamazEerder deze week werd al duidelijk dat de Tsjech Ales Loprais komende editie in de Iveco stapt. De derde coureur moet de Spanjaard Pep Villa vervangen. Gerard de Rooy maakt volgende week de chauffeur van de derde wedstrijdtruck bekend, de naam wil hij nu nog niet prijsgeven. Met in ieder geval drie vrachtwagens gaat Team de Rooy de strijd met Kamaz aan. De Russen waren dit jaar superieur, Team de Rooy moest machteloos toekijken hoe de grote rivaal met drie trucks op het podium eindigde.
Direct na afloop van de Dakar Rally liet Gerard de Rooy al weten dat hij zint op revanche. Aan de meet in Buenos Aires zei hij destijds 'leuke ideeën' te hebben. De vraag is of dit team sterk genoeg is om de Russen van Kamaz te verslaan. "Vijf rijders is ideaal. Dan is je blok het sterkst", vertelt De Rooy nu. "Maar in de praktijk blijkt dat niet mogelijk, daar moet je mee leven. Dat heeft te maken met het financiële plaatje. We hebben wel een sterk front. De eindzege blijft het doel."
Testen in MarokkoAles Loprais wordt volgende week gepresenteerd in Praag. Medio april reist Team de Rooy met de volledige equipe af naar Marokko om de voertuigen te testen in de Sahara. Voor het eerst in jaren zal Hans Stacey daar niet bij zijn.
Stacey is niet de eerste Brabander die afziet van deelname aan de zwaarste rally ter wereld. Eerder gaven Eimbert Timmermans, Frits van Eerd en Peter van den Bosch al aan niet meer te starten aan de editie van 2016. Ook motorrijder Frans Verhoeven gaf na de Dakar van dit jaar aan niet meer te starten aan de volgende.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.