Video

Klepper de klep: oude traditie in Luyksgestel zorgt nog steeds voor ergernis en lol

2 april 2015 om 10:36
nl
Geratel, geklepper en zingende jongens. Inwoners van Luyksgestel werden donderdag al vroeg wakker met een hoop lawaai. Pasen komt er aan en de jongens uit het dorp kondigen dat met veel geratel aan. De oude traditie zorgt voor ergernis, maar ook voor lol.
Geschreven door

Dertig schooljongens van basisschool De Klepper stonden al vroeg op om lekker even flink te zingen en te ratelen. Met de houten ratel in de hand werd de ochtendkou getrotseerd.
“Meedoen is gewoon leuk, het is een traditie in ons dorp en je moet er gewoon bij zijn”, zegt één van de jongens.
Zaterdag is een topdag“Bovendien is het iets van school, je hoort er gewoon bij. Ik doe het al voor de vijfde keer”, zegt een deelnemertje. De kinderen zijn rond kwart voor zeven opgestaan om een uurtje te klepperen.
Op Goede Vrijdag gaan ze weer de straat op. En zaterdag wordt de topdag want dan gaan ze langs de deuren om snoep op te halen.
Alleen jongensVolgens de traditie mogen alléén jongens klepperen. De meisjes komen met Pinksteren aan de beurt. En over de ergernis zijn de kinderen duidelijk: "Och, soms vinden mensen het niet leuk en andere mensen moeten lachen, het hoort gewoon bij ons."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.