Ultimatum voor verpakkingsbedrijf Smurfit Kappa na verkoopplan Trimbach Bergen op Zoom

2 april 2015 om 18:27
nl
De directie van verpakkingsbedrijf Smurfit Kappa heeft woensdag een ultimatum ontvangen van FNV Procesindustrie, CNV Vakmensen en FNV Kiem. De vakbonden eisen onder meer een sociaal plan voor de medewerkers van het bedrijf. Het bedrijf wil onder meer dochteronderneming Trimbach in Bergen op Zoom verkopen.
Geschreven door

Als de directie niet op het ultimatum ingaat, riskeert ze volgens de bonden acties, waaronder werkonderbrekingen en stakingen. Het ultimatum verloopt woensdagmiddag 8 april om twaalf uur.
Het ultimatum volgt op de aankondiging dat het verpakkingsbedrijf een aantal van zijn bedrijven verkoopt. Daaronder is Trimbach in Bergen op Zoom, waar karton wordt verwerkt tot verpakkingsmateriaal. Verder wil Smurfit Kappa onder meer van kartonfabrieken in Hoogkerk, Coevorden, Oude Pekela en Nieuweschans af. Bij de bedrijven waar het om gaat, werken in totaal 630 mensen.
BeursfondsHet gaat al een tijd minder goed in de verpakkingsindustrie, aldus de FNV. Smurfit Kappa wil af van de activiteiten met massief karton om zich helemaal toe te leggen op golfkarton, wat haar kernactiviteit is. De bedrijven worden verkocht aan het Duitse beursfonds Aurelius, dat gespecialiseerd is in het opkopen van concerndochters. Op zich hebben de bonden wel vertrouwen in de nieuwe eigenaar.
Die neemt aangekochte bedrijven onder handen met de bedoeling ze te optimaliseren en verder te laten groeien. Aurelius zegt een goede toekomst te zien voor de massief-kartonbedrijven. Maar de vakbonden willen garanties omdat ze zich afvragen of die mooie toekomst voor iedereen of slechts voor een deel van de mensen weggelegd is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.