'Jihadvrouw’ (19) uit Eindhoven voor de tweede keer opgepakt bij poging naar Syrië te reizen

2 april 2015 om 22:15
nl
Een 19-jarige ‘jihadvrouw’ uit Eindhoven die in oktober op het vliegveld van Rotterdam werd opgepakt toen ze naar Syrië wilde reizen, is eind december in Turkije aangehouden. Haar paspoort was toen al ingenomen, maar ze had een identiteitskaart aangevraagd en gekregen. Ze keerde in januari terug naar Nederland en kwam na twee weken vrij.
Geschreven door

De Eindhovense werd in Turkije aangehouden toen ze vermoedelijk op weg was naar de grens van Syrië, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam donderdag aan Omroep Brabant.
De Eindhovense werd in oktober samen met een 19-jarige vrouw uit Nuenen aangehouden door de marechaussee, bevestigt het OM. Een bezorgd familielid had de officiële instanties gevraagd 'hen niet op het vliegtuig te laten stappen', meldt de advocaat van het tweetal. De vrouwen waren toen van plan naar Turkije te vliegen.
Na hun arrestatie in oktober werden beide vrouwen voorgeleid. Ze zaten een paar dagen vast, tot die hechtenis werd geschorst door de rechter-commissaris. Hun paspoorten en andere identiteitsbewijzen werden wel ingenomen.
Desondanks zag de Eindhovense later dat jaar alsnog de kans naar Turkije te reizen. Wanneer ze exact is gegaan, was een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag nog onduidelijk. Het OM kan evenmin bevestigen wanneer de Eindhovense terugkeerde uit Turkije.
Zonder paspoort naar TurkijeHoewel de 19-jarige geen paspoort meer had, had ze tijdens haar reis naar Turkije wel een identiteitskaart bij zich. Volgens het Openbaar Ministerie is het toegestaan om een identiteitskaart aan te vragen nadat het paspoort is afgenomen.
“Iedereen moet zich kunnen legitimeren. We kunnen niemand weerhouden verder te reizen met enkel een identiteitskaart”, aldus een woordvoerder van het OM. Volgens het OM maakt de inname van het paspoort ‘het reizen wel moeilijker voor jihadgangers’.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil 'niet ingaan op individuele gevallen'.
'Niet 100 procent waterdicht'Burgemeester Maarten Houben van Nuenen is van de net opgerichte Programmaraad Jihadisme. Volgens hem kun je niet altijd voorkomen dat iemand naar Syrië reist. "Het zou wel heel wenselijk zijn om burgemeesters in sommige gevallen meer bevoegdheden te geven als het gaat om het intrekken van paspoorten." Dit is één van de 38 actiepunten die de programmaraad heeft om het jihadisme tegen te gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.