Extra goederentreinen zorgen tijdens paasweekend voor overlast op Brabantroute - Omroep Brabant

Extra goederentreinen zorgen tijdens paasweekend voor overlast op Brabantroute

3 april 2015 om 08:14
nl
Omwonenden en treinreizigers moeten dit weekend rekening houden met extra goederentreinen die over de Brabantroute zullen rijden. De Brabantroute is een route die de Rotterdamse haven met Duitsland verbindt. Tilburg, Breda, Eindhoven, Helmond en Oisterwijk liggen op deze route.
Geschreven door

Er gaan meer goederentreinen rijden door Brabant vanwege werkzaamheden aan de Betuwelijn in Duitsland. Ook treinen met gevaarlijke stoffen moeten daarom gebruikmaken van de Brabantroute. Normaal gesproken rijden er ongeveer zestig goederentrein op een doordeweekse dag over dit traject. Dit weekend gaat het om 85 treinen op zaterdag, 45 op zondag en 90 goederentreinen op maandag.
Dit heeft gevolgen voor de spoorwegovergangen aan de Stationsstraat-Julianastraat in Rijen, de Zwartvenseweg in Tilburg en de Streepstraat in Berkel-Enschot. Deze zullen vaker en langer dicht blijven.
Spoorbomen vaker geslotenVerkeersregelaars moeten tijdens het paasweekend ervoor zorgen dat automobilisten vlot de spoorwegovergangen over rijden. Van vrijdagochtend tot dinsdagochtend blijven de spoorbomen langer en vaker gesloten doordat er meer goederentreinen de steden doorkruisen. Er staan bij overwegen in Deurne, Helmond, Boxtel en Gilze en Rijen verkeersregelaars.
De extra treinen zullen rijden op vrijdag tussen zeven uur en elf uur ’s ochtends en tussen drie uur ’s middags en zeven uur ‘s avonds. Op zaterdag, zondag en maandag tussen tien uur ’s ochtends en zes uur ’s middags.
LEES OOK: Treinbotsing in Tilburg nieuw voer voor slepende discussie gevaarlijke goederentreinen
Omstreden goederentreinenDe discussie rond treinen die gevaarlijke stoffen vervoeren is opnieuw aangewakkerd na de treinbotsing in Tilburg. Begin maart botste daar een passagierstrein op een goederentrein. Na de botsing kwam daar de brandbare stof butadieen vrij.
Lokale partijen vechten al jaren tegen het vervoer van gevaarlijke stoffen door Brabantse steden. De komende jaren gaan er tussen deze steden veel treinen met gevaarlijke stoffen rijden. Tot 2022 kan de Betuwelijn niet gebruikt worden. Daardoor neemt het aantal goederentreinen over de Brabantroute naar verwachting toe van zestig naar ruim honderd goederentransporten per dag.
LEES OOK: Passagierstrein met goederentrein gebotst in Tilburg, trein lekte butadieen
Voorlopig geen oplossingStaatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu liet eerder weten dat ze voorlopig niets kan doen aan de overlast die is ontstaan door goederentreinen die over de Brabantroute rijden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.