Video

Toch voorwaardelijke straf voor agent na doodrijden Memphis van Veen (18) in Eindhoven

3 april 2015 om 21:40
nl
Een lid van een arrestatieteam dat in 2013 een verkeersongeval veroorzaakte waarbij de 18-jarige Memphis van Veen om het leven kwam, is daar vrijdag voor veroordeeld. De rechtbank in Den Bosch legde de man een half jaar voorwaardelijke rijontzegging op. Justitie had vrijspraak gevraagd.
Geschreven door

Als bestuurder van de auto van een arrestatieteam reed de agent in een colonne op een melding af. Hij reed hard en door rood, maar de agent had voorrang omdat hij met sirene en zwaailicht op weg was naar een verwarde man die dreigde zichzelf en politiemensen dood te schieten. Daarom pleitte justitie eerder juist voor vrijspraak.
Tiener overlijdt ter plekkeVan Veen werd geschept door de auto van het arrestatieteam toen ze de kruising van de Noord Brabantlaan met de Welschapsedijk overstak. Het verkeerslicht stond op groen voor haar. De jonge vrouw overleed ter plekke aan haar verwondingen.
Volgens ooggetuigen reden de agenten 'als idioten' over de busbaan. Uit onderzoek bleek dat ze snelheden haalden tussen de 92 en 99 kilometer per uur. Er geldt daar een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur. [YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=i4MjwltiDdE]
Rechter: agent reed onvoorzichtigVolgens de rechter reed de agent onvoorzichtig en had hij zijn snelheid moeten aanpassen toen hij het kruispunt naderde zodat hij kon anticiperen op het gedrag van medeweggebruikers. Daarom krijgt hij straf. Het overlijden van de tiener, die 'in de bloei van haar leven was', heeft daarnaast grote gevolgen voor de moeder.
Lees ook: Advocaat nabestaanden: 'Geen vervolging van agent die Memphis van Veen doodreed is onbestaanbaar'
Toch krijgt de agent behalve de voorwaardelijke rijontzegging niet meer straf. Hij stond volgens de rechter namelijk onder leiding van zijn meerderen. Ook is de agent erg aangeslagen en zal hij met de gevolgen van de aanrijding moeten leven.
Eerder niet vervolgdDe politieman werd aanvankelijk niet vervolgd. Nabestaanden dienden daarover een klacht in bij het gerechtshof, waarna de zaak alsnog aan de rechtbank werd voorgelegd.
Hoewel hij erg aangeslagen is door de dood van de scooterrijdster, vindt de politieman zelf niet dat hem een strafrechtelijk verwijt valt te maken. Hij heeft een specialistische rijopleiding gevolgd en kende de regels. Bovendien handelde hij in opdracht van zijn sectiecommandant. Maar dat ontslaat hem volgens de rechtbank niet van zijn verantwoordelijkheid.
Hoger beroepHet is nog niet duidelijk of justitie in beroep gaat. "We gaan eerst het vonnis bestuderen'', zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Boudewijn van Eijck, de advocaat van de politieman, was niet bereikbaar voor commentaar.    De moeder van het slachtoffer wilde vrijdag niets zeggen. Haar advocaat Marijn Zuketto reageerde getergd: "Dit was niet nodig geweest als meteen was erkend dat het was fout gegaan. Dat wringt. De politie moet begrijpen dat ze anders moeten rijden.'' De advocaat denkt na over vervolgstappen, bijvoorbeeld tegen de commandant van het arrestatieteam: "Ik ben hier nog niet klaar mee.''
'De glans is van het leven af'Het overlijden van Van Veen heeft diepe sporen nagelaten bij nabestaanden. "De glans is van het leven af”, zo zei haar moeder. "Ik adem, maar leef niet meer." Er was ook een stille tocht. [YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=rzFHLJqU0oo]
Nabestaanden van Van Veen waren bij de uitspraak aanwezig. Zij hopen dat agenten in de toekomst voorzichtiger rijden. [Tweet:https://twitter.com/omroepbrabant/status/583958615100358656]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.