'Syriëgangers eerder opsporen', zegt Maarten Houben van Programmaraad Jihadisme

3 april 2015 om 10:53
nl
Burgemeester Maarten Houben van Nuenen wil dat de overheid meer gemeenten geld geeft om te voorkomen dat Nederlandse jihadisten afreizen naar Syrië. Volgens de huidige plannen krijgen maar tien gemeenten geld. Dat zei de burgemeester vrijdag tegen Omroep Brabant. Houben is ook voorzitter van de in november opgerichte Programmaraad Jihadisme.
Geschreven door

Die moet voorkomen dat geradicaliseerde Nederlanders naar het buitenland reizen om aanslagen te plegen.
Twee keer opgepaktDeze week werd bekend dat een 19-jarige 'jihadvrouw' uit Eindhoven voor de tweede keer is aangehouden. Haar paspoort was bij de eerste keer al ingenomen, maar de vrouw vroeg een identiteitskaart aan en kreeg die ook.
Het Openbaar Ministerie erkende dat iemand een identiteitskaart mag aanvragen nadat het paspoort is afgenomen, omdat iedereen zich moet kunnen legitimeren. Justitie zei bovendien dat ze niemand kan weerhouden verder te reizen met zo'n kaart.
Ook Houben vreest dat de overheid op dit moment weinig kan doen. Eerder zei hij al dat het wenselijk is dat burgemeesters meer bevoegdheden krijgen om paspoorten in te trekken.
Steunpakket voor tien gemeentenPremier Mark Rutte maakte onlangs bekend [PDF, 204kB] dat hij jaarlijks geld wil uittrekken voor tien gemeenten die het meest met jihadisme kampen. Het gaat om een steunpakket van 128,8 miljoen euro tot en met 2020.
Houben steunt het plan, maar zegt dat het geld beter naar meer gemeenten kan. "Wij als Programmaraad vinden het belangrijk om problemen op tijd te signaleren. Dus om te voorkomen dat mensen het überhaupt in hun hoofd halen naar een land reizen om misdaden te plegen", zo zegt hij.
Houben vult aan: "We hebben liever dat we die specifieke gevallen vroeger opsporen en kunnen helpen. En daarom willen wij dat niet alleen die tien gemeenten geld krijgen, maar alle gemeenten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.