Video

Xenos gaat reorganiseren: 250 banen geschrapt en focus op webwinkel

20 januari 2016 om 21:55 • Aangepast 21 november 2020 om 13:17
nl
De werknemers van Xenos hebben woensdagavond in Waalwijk te horen gekregen dat het bedrijf gaat reorganiseren. In totaal worden 250 winkelmedewerkers boventallig om loonkosten uit te sparen. Daarnaast gaat het bedrijf fors investeren in de online verkoop.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Met het schrappen van die 250 banen hoopt het bedrijf toekomstige problemen het hoofd te kunnen bieden. Het gaat niet goed met de eigenaar van Xenos, Blokker Holding.
Daar werden al 400 arbeidsplaatsen geschrapt in een grote reorganisatie. Het nieuws zong sinds dinsdagmiddag al rond over de winkelvloeren, toen het personeel werd uitgenodigd voor 'een mededeling'.
Formule wordt aangepaktXenos wil met de reorganisatie de klant ‘in de winkel en online beter bedienen’. Medewerkers moeten in de toekomst meer tijd krijgen om klanten in de winkel te helpen.
Verder komt er een vernieuwing in de winkelformule en gaan er aanpassingen plaatsvinden in het assortiment en de service. Met de maatregelen wil Xenos ‘de bezetting in de filialen beter aan laten sluiten op het veranderende winkelbezoek en aankoopgedrag van de klant’.
Voornamelijk leidinggevende functiesIn de praktijk betekent dat dus dat er banen gaan vervallen. Daardoor wordt er bespaard op loonkosten. Het gaat voornamelijk om leidinggevende en coördinerende functies in de filialen.

Wachten op privacy instellingen...

De vakbonden reageerden teleurgesteld. Volgens FNV-bestuurder Jan Haagmansis is er in het Nederlandse winkellandschap 'een concurrentiestrijd gaande die alleen maar leidt tot verliezers'.
Hij wees daarbij ook op het recente faillissement van warenhuisketen V&D en schoenengigant Macintosh. De vakbonden werden niet van tevoren geïnformeerd over de reorganisatie.
Focus op webwinkelOnlangs nog investeerde Xenos fors in een nieuw distributiecentrum. Een deel daarvan wordt vrijgemaakt voor de webwinkel Xenos.nl. Het bedrijf begon pas in 2015 met een online winkel maar hoopt dat er daar succes te behalen is.
In Nederland en Duitsland had Xenos ongeveer 3500 medewerkers. De winkel heeft in Brabant dertien filialen, in vrijwel alle (middel)grote steden. In heel Nederland gaat dat om 250 filialen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.