Hoe hebberig ben jij? Test jezelf op de Schaal van Hebzucht

3 april 2015 om 12:39
nl
Meer, meer, meer. Voor sommige mensen is genoeg nog steeds niet genoeg. Ook zijn er mensen die blij zijn met de kleinste dingen. De ene mens is hebzuchtiger dan de andere. Tilburgse onderzoekers ontwikkelden een hebzuchtschaal. En… hoe scoor jij op de Schaal van Hebzucht?
Geschreven door

De Schaal van Hebzucht komt voort uit een onderzoek van het Tilburg Institute for Behavioural Economic Research. De onderzoekers Terri Seuntjens, Marcel Zeelenberg, Niels van de Ven en Seger Breugelmans stelden vast dat hebzucht vooral een combinatie is van ‘niet tevreden zijn met de huidige toestand’ en ‘altijd meer willen’.
Materialistischer en jaloerserUit het onderzoek blijkt verder dat hebzuchtige mensen materialistischer en jaloerser zijn. Hebzuchtige mensen hebben verder ook minder zelfvertrouwen, zijn minder tevreden over het leven en handelen impulsiever. Maar bovenal: als je hebzuchtig bent, geef je veel geld uit.
De hebzuchtschaal komt voort uit vijf studies. Aan de hand van stellingen wordt een score op schaal bepaald. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door Stichting Weet Wat Je Besteedt. De stichting wil jongeren zelfredzamer maken op het gebied van geld.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.