Leeggeroofde containers Vliegbasis Volkel geen aanleiding voor extra maatregelen defensie - Omroep Brabant

Leeggeroofde containers Vliegbasis Volkel geen aanleiding voor extra maatregelen defensie

3 april 2015 om 13:33
nl
Defensie is vooralsnog niet van plan om transporten van materieel uit missiegebieden aan te passen. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen die zijn gesteld naar aanleiding van berichten van Omroep Brabant over containerdiefstallen.
Geschreven door

In februari kwamen elf containers aan op Vliegbasis Volkel met daarin stenen in plaats van defensiematerieel. Deze kwamen terug van een missie in Afghanistan. In eerste instantie werd gemeld dat het om tien containers ging.
'Diefstal is incident'De roof werd pas in Nederland ontdekt. Er zouden volgens het Ministerie geen sporen zijn van inbraak. Ook was de container nog verzegeld bij aankomst.
Minister Hennis-Plasschaert van Defensie ziet de diefstal als een incident, zo schreef ze vrijdag aan de Tweede Kamer. Daarom wordt de huidige werkwijze niet gewijzigd.
'Geen F16-onderdelen' De minister benadrukt dat er in de containers geen onderdelen van F16-straaljagers zaten. Het ging om tenten, onderdelen van tenten, heftrucks en compressors.
Wat de waarde daarvan was, is niet meer te bepalen volgens de minister. In ieder geval zou de waarde hoger liggen dan de transportkosten.
'Antwoorden minister onbevredigend'Raymond Knops van het CDA is niet tevreden met de antwoorden van de minister. ''Hans Klok zou jaloers zijn op zo'n goocheltruc. Er is niets beschadigd of opengebroken maar toch is alles verdwenen uit de containers.'' Hij stelde Kamervragen over de diefstal.
Het Tweede Kamerlid is gerustgesteld dat er volgens de minister geen F16-onderdelen in de containers zaten. ''Maar het is heel onbevredigend dat we nu niet weten hoe het fout is gegaan. Hoe weten we nu zeker dat het niet nog een keer gebeurt?''
Over land, zee en weer landGevoelig militair materieel zoals wapens, vliegtuigonderdelen en communicatieapparatuur wordt met vliegtuigen teruggebracht naar Nederland.
Deze containers kwamen via een transportpartner in Afghanistan over land en zee naar de haven van Rotterdam. Daarna zijn de containers over de weg vervoerd naar Vliegbasis Volkel, waar de diefstal werd opgemerkt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.