Wilde flamingo gespot in de Biesbosch, in 1931 werd laatste afgeschoten

3 april 2015 om 15:05 • Aangepast 21 november 2020 om 19:10
nl
De Biesbosch heeft een bijzondere nieuwe gast. Vrijdagochtend is er op het water een wilde Europese flamingo gespot. Het is de eerste wilde flamingo in Brabant.
Profielfoto van
Geschreven door

Volgens boswachter Thomas van der Es is het een nieuwe soort voor het natuurgebied. De laatste keer dat er een flamingo werd gezien was in 1931. "Die is toen afgeschoten om erachter te komen om wat voor soort vogel het ging. Dat ging toen een stuk makkelijker", weet de boswachter.

Wachten op privacy instellingen...

De vogel staat op het moment in de Noordwaard Polder vlakbij het Biesbosch Museum. Hij komt zeer waarschijnlijk uit een groep van vijf flamingo's die overwinterd hebben bij het IJsselmeer. "Die groep komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk."
Genoeg voedsel in de BiesboschOf de vogel lang in Brabant blijft, is maar de vraag. "Het is eigenlijk een groepsdier, dus het kan zomaar zijn dat hij op zoek gaat naar een kolonie", legt Van der Es uit. "Maar hier in de Biesbosch leeft onder water genoeg voedsel voor de flamingo", zegt de boswachter die erg blij is met de bijzondere gast.

Wachten op privacy instellingen...

De flamingo is zo'n twee jaar oud. "Dat kun je zien aan zijn snavel en veren", weet Van der Es. Vorige week is hij nog gezien bij het Zuid-Hollandse eilandje Tiengemeten. "Hij wordt goed in de gaten gehouden door vogelspotters, daarom weten we zeker dat hij van de groep bij het IJsselmeer komt."
Op deze website voor vogelaars kun je de route nagaan die de vogel heeft afgelegd.
Vorige week werd er in Rosmalen ook al een flamingo gezien. Dat bleek een Chileense flamingo te zijn met een ring om zijn poot. Geen wild exemplaar dus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.