Kogelbrief bezorgd bij gemeente vanwege mogelijke komst honderden asielzoekers in Heesch

HEESCH - Tegenstanders van de mogelijke komst van asielzoekers naar Heesch hebben een kogelbrief laten bezorgen bij de gemeente Bernheze. Wat er precies in de brief staat is niet duidelijk, maar de intimiderende boodschap richt zich in elk geval tegen het beoogde asielzoekerscentrum in het dorp. Dat meldt de politie.
Later woensdag vloog er ook een baksteen door de ruit van het gemeentehuis. Een poitieteam onderzoekt de bedreiging.

De brief en de kogel zijn in beslag genomen voor sporenonderzoek. Op die manier moet duidelijk worden waar de brief vandaan komt en wie hem verstuurd heeft. “We kunnen niets zeggen over de inhoud en hoe de brief is bezorgd”, meldt de politie. "We weten wel dat de discussie over de komst van asielzoekers de aanleiding is geweest voor de bedreiging.”

In een schriftelijke reactie laat burgemeester Moorman van Bernheze weten dat intimidaties en bedreigingen in welke vorm dan ook 'volstrekt onacceptabel zijn'. "Het staat in schril contrast met de constructieve gesprekken die wij hebben gevoerd met onze inwoners." De gemeente wil graag verder met hen in gesprek. "Op de manier zoals wij dat hier in Heesch doen: kritisch en met respect voor elkaars standpunten."

ZIE OOK: ‘Dit schiet zijn doel voorbij’, D66-fractievoorzitter Bernheze verbijsterd om bezorgde kogelbrief

Dreigbrief
Onder leiding van het Openbaar Ministerie is de politie met man en macht bezig om de herkomst van de dreigbrief te achterhalen. "Zodat de verantwoordelijke hiervoor opgepakt kan worden", meldt Luijten.

Dat laatste blijkt uit een rondgang door het dorp. Inwoners van het dorp zeggen met verbijstering kennis te hebben genomen van de dreigbrief. “Het is een grote bende hier in Heesch. Dit is helemaal niet nodig”, zegt een vrouw. Een man naast haar vult aan: “Ik denk dat deze actie van buitenaf komt. Van een stelletje raddraaiers. Ze moeten die lui achter de tralies zetten. Zo wil Heesch niet op de kaart gezet worden.”

ZIE OOK: Organisator azc-protest Heesch roept demonstranten op thuis te blijven na kogelbrief: ‘Dit kan niet'

Ongeregeldheden Heesch
Eerder deze week liep een demonstratie uit de hand. Tegenstanders gooiden met vuurwerk, stenen en eieren naar de politie, ME en het gemeentehuis. Drie relschoppers werden aangehouden.

'Goed en constructief'
Dinsdag was ook een bijeenkomst. Daar waren volgens burgemeester Marieke Moorman 'goede en constructieve' gesprekken gevoerd met de inwoners. Wel is er sinds dinsdagavond een noodverordening van kracht in verband met de bijeenkomsten.

"Deze noodverordening geeft de politie extra maatregelen om de openbare orde te handhaven. De politie mag op basis van de verordening onder andere preventief fouilleren'', aldus de gemeente op de website.

Wie meer weet over de herkomst van de brief, wordt 'met klem' opgeroepen zich te melden bij de politie. Dat kan via telefoonnummer 0900-8844.


Voor meer over de vluchtelingencrisis, zie onze themapagina: omroepbrabant.nl/vluchtelingen.